Obimin

I am now in 20weeks. So far hb ok. Bila tanya nurse bila boleh mkn obimin sebab last pregnancy,masuk bulan ketiga dah consume obimin. Tp die xsuggest consume obimin since kandungan zat besi dlm bdn ok n hb pon ok. So kena consume folic asid je. Any doctor yg boleh confirm this fact? Checkup dekat KK je.. what if kalau i amek je obimin tu? Any effect ke kalau terlebih zat besi?

6 Balas

Ikut keperluan badan je, lepas dah buat segala test darah if result cantik memang just ambk folic acid je. Mcm doktor ckp la,awak dah cukup keperluan tu jd tak perlu tambah dah,cukup dgn folic acid. Mkn vitamin ikut keperluan klau tak, overdose lg susah. Hanya doktor yg rawat awak je tahu kondisi sebenar awak.

HB ok, tak perlu lah nak makan pil zat besi, nnt kandungan zat besi dlm badan over, masalah jgk. effect sembelit teruk ke dll... Makan je makanan yg pelbagai nutrisi lg bermanfaat drpd nak makan supplemen tambahan.

ikut la ckp doctor.. mcm saya makan obimin hb turun doc bg iberet, terus berat badan semua naik🤣

Saya nak tanya obimin seeloknya makan before makan atau boleh selepas makan?

Sy masa nurse bg obimin nurse ckp blh stop folic asid. Makan obimin je

2y ago

Sy pun, even hb time checkup okay je. But if doc dh cakap mcm tu, follow je. Atau boleh tanya doc Kalau sy makan jgk? 😅

ikut badan juge