obimin , zincofer or iberet ?

Hb low skg , currently consume obimin. Pastu husband beli iberet. Yg mne satu elok consume or boleh je amik obimin dan iberet serentak ye ?

22 Balas

Sy start drob HB dr 11.8 ke 10.4, lepas tu kk bg zincofer.. Next appointment still 10.4.. HB sy 10.4 masa 3 kali checkup.. Ubat x jalan.. Amik darah 2 tiub utk htr makmal.. Lepas tu sy tukar iberet n obimin pluz. Sy mkn seminggu lebih iberet n beberapa hari obimin pluz (nk test kononnye) HB naik dr 10.4 ke 10.8.. Then sy amalkan iberet sahaja... HB turun 10.8 ke 10.6.. Then sy makan iberet n kebetulan habis so sy makan obimin pluz balik + setiap pg 3 biji kurma + kudap2 sy kekacang, sy dh x minum air masak masa makan ubat, sy tukar air twister tiap kali mkn ubat.. Sy mkn ubat 2 jam selepas mkn n sy makan masa sebelum tdo.. Alhamdulillah mggu lepas checkup naik dr 10.6 ke 11.1.. Skg ni sy amalkan obimin pluz sahaja..:))

5y ago

Boleh ikut cara sis ni..sy sedih la. Dah sbulan sy consume iberet sblm tido..tp ttp drop dr 11 ke 10.60..hmm..turun je..

Pengalaman sy makan zincofer diawal kehamilan asik muntah2 pening, xpasti kesan dari zincofer atau mmg mabuk bawa budak. Smpai berat badan turun. Pergi klinik luar doc saran ambik iberet. Bagus iberet ni HB cepat naik. Xde rasa pening atau muntah lagi dah. Tapi masalahnya sekarang ni baby dah nak masuk usia 6 bulan HB xmau naik pon. Asik 9.6 -10.6 je... Kopi teh dh x minum. Tengah try makan kerang hari2 nak naikkan smla HB

Saya mkn iberet, my gynea guide, kalau mkn apa2 iron pills waktu bgn tido, make sure jarak kan 1 jam sblm mkn atau minum . Sebaiknya iron pills takleh mix dgn supplement lain . Tp boleh mix dgn fruit juice or soluble vit c utk absorption yg optimum . Kalau sis ambil caffeine, kena decaf . Kalau sis takleh mkn iberet time bgn tido, mkn sblm nak tido ..

Sy pon ade masalah hb low dlu. Kalau obimin sy xpernah makan. Maltofer dia punya iron skit je. Nk elok ambil zincofer or iberet. Tp pastikan cara makan ubat tu betul. Nk cepat berkesan, makan ubat 2jam selepas makan malam sebelum tidur utk elakkan rasa mual n muntah.

Sy before this hb 12.5 consume obimin...then next check up.. hb drop tp still normal..11.8.. doctor tukar ubat suh makan zincofer sbb kandungan zincofer lg tinggi bbanding obimin.. hari kdua zincofer..next month x tau la cm mana..kaffein mmg x sentuh dh

3y ago

Sy consume obimin, 1st checkup 12.8 then turun 11.8..tp doc xsuh tukar pulak. Hmm

iberet tu dah ada sume vitamin (vit c+ obimin+ acid folid) .klu hb low amik iberet shj..tp ttp ada risiko kencing manis kata misi kat kk dekat sy tp sy boleh mkn iberet shj sbb zincofer tu sy muntah blk..alhamdulillah smgu mkn pas tu hb sy cantil blk...

4y ago

sy amik sebelun tido dgn air oren...

Klau tuk hb low doc suggest iberet n zincofer . Klau obimin n maltofer dia punya dos agk kurg . sy pon hb low xpsal2 kena dgar ceramah pasal hb n pemakanan . bnyk dpt info berguna. yg penting cara pemakanan kena btul

sy baru nak try esok obimin tu.. tapi cara sy nak cantik kn hb tu sy makan buah jambu batu yg xada biji.. tadi tgh hari masa gi klinik nurse ckp hb cantik.. pada hal sy xada selera mkn.. minum pun xada..

Saya consume iberet sbb doc bgtau obimin shj xckup utk saya. Saya pun selalu problem hb low masa preggy. So doc hospital ajar if mkn iberet, telan iberet tu dgn juice oren.

Amik salah satu je. Iberet lbih tinggi kandungan iron. Bgus utk hb low. Sy pun bru start consume iberet.. Sblm ni obimin.