Normal?

I ada batuk yg agak lama tak elok lagi. So doctor dah bagi ubat batuk..bila lepas makan ubat tu, okay sikit tak ada kahak tapi ada batuk tp x ada kahak. Cuma bila beberapa jam lepas makan ubat tu, jadi balik batuk n kahak. Lepas tu normal ke bila kerap batuk, sakit kat bahagian abdomen belah kanan?? Boleh tak ualls suggestkan petua org lama yg boleh hilangkan batuk and kahak??

9 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya pun batuk agak lama jugak, sebulan jugak. Yg penting kena jaga makan, jangan makan yg bergoreng sgt. Ada org kasi tips sapu vaporub dkt tapak kaki pastu pakai stoking sebelum tido, make sure tak kesejukan, mandi air suam. InsyaAllah bole kurangkan batuk masa tgh tido. Apapun mintak saranan doktor jugak.

Baca lagi

me too.. kdg bila batuk sambil berdiri , rasa bawah perut tertarik & then sakit . terus saya cepat2 baring & cuba pegang2 & usap tmpt sakit . x lama lepas tu , hilang rasa sakit tu.. & boleh jalan . setiao kali batuk , saya akan tunduk sikit & pegang bahagian perut

TapFluencer

Saya dari sebelum pregnant sampai dah pregnant, batu atau demam je saya amalkan satu sudu madu kelulut tiap malam. Pastu elakkan makanan berminyak sehingga batuk reda. Saya x minum lemon sebab bioa minum, batuk tambah menjadi-jadi.

Cuba amalkan air+garam. Garam campur sikit jer dgn air mineral. Minum masa nak tidur. Saya pernah batuk teruk semasa mengandung amalkan petua tu jer batuk terus hilang.

klau tekak gatal n nak batuk.. mnum air suam.. sye slalu wat camni.. wlaupon batuk tiap bulan.. tp xlama pastu ilang..

Orang kata nak cepat reda batuk tu buat air lemon letak madu pastu minum suam2 tu .

3y ago

Dah sis. Tapi kejap jugak okay kahak tu. Lepas tu batuk n berkahak jugak.. 😔😔😔

Minum air suam letak lemon insyallh lega nnti

Sama laa saya . Better g hospital check kahak

Jumpa dulu doktor

3y ago

Dah. Doctor dh bagi ubat jugak