Sekadar Meluahkan Perasaan

Hye semua. Saja nk berkongsi cerita. Saya sebenarnya xde lah terdesak sgt nk anak dlm masa terdekat ni. Tp happy at the same time kalau dpt tau yg sy preggy Hehe. Cuma sy xnk stress kecewa bila xdpt jd sy wat lek wat peace la. Tambahan kami blm stable, rumah pun xde lg masih menumpang rumah parent so sbb tu kami pun mcm blm terdesak lg. Yelah bila dah start dpt tau ada kandungan of course lah nk yg terbaik utk anak kan? Start dr awal lg nk kne jaga, gi kerja pun dh xboleh dgn motor lg, kne bli mknn berkhasiat, susu, folic Acid dan mcm2. Tp ibu2 kami berdua sgt mendesak. Mcm2 tips mereka bagi. Mmg bagus. Tp ada kalanya agak stress Haha. Siapa yg senasib dgn sy angkat tangan! ?‍♀️

13 Balas

Bila dah kawen ni soalan ni pulak sis kena hadap. Moga sis kuat & lali la dengan soalan macam tu. InshaAllah ada rezeki tu. Buat masa ni sis makan folic asid beli kat farmasi pon tak pe. Kongsi dgn suami. Untuk standby rahim tu dulu. Kalau orang keliling bagi tips ke tanya soalan pasal ni lagi, sis terima & cakap 'inshaAllah, soon' je sambil senyum dgn hati yang terbuka & tenang. Moga soalan dorang tu menjadi 1 doa. Nanti lama2 sis akan lali dgn soalan2 dorang tu. InshaAllah. Itu saya selalu amalkan. Sebab taknak stress sendiri. Nanti kacau hormon. Luah jugak kat suami tau perasaan sis ni. Jangan pendam. Apa2 pon, honeymoon dgn suami selagi berdua ni. Nanti rindu nak peluk lama2. Hehe. Semoga sis ada rezeki merasa nikmat ni nanti. Amalkan surah maryam ayat 1-12 tiap maghrib sambil mintak dgn Allah. Jangan stress tau 🥰

5y ago

InshaAllah sis. Samasamaa. 🌼

Saya pun sama sis. Ingatkan lepas nikah ,nak merancang. Tp rezeki nie tak pernah salah alamat. 2 minggu lepas tue saya hamil. Lpas nikah saya dok rumah parents , suami duduk jauh. Bila hamil nie, mcm² dh dlm fikiran saya. Suami saya happy je sebab dia tahu ada rezeki anak lepas tue. Kita isteri nie je emosi lebih. Tambahan lagi saya tak kerja dh sekarang, bos tak nak saya bekerja dengan alasan saya mengandung. Nanti tak larat bekerja dgn budak². Saya mmg kecewa, stres. Hari² menangis. Puas suami pujuk, sekarang saya dh redha. Alhamdulillah, mak abah saya faham keadaan saya. Suami saya pun kerja keras untuk anak yg bakal lahir nie nnti. Saya pun harap dpt kerja lagi lepas nie. Saya doakn mommies murah rezeki jugak. Tiap apa yg terjadi ada hikmahnya 😍

sy pon mcmtu jugak, stiap kli balik rumah mak mtua, dorg msti tnye suami, yg kami ni planning ke ape, dah stahun tp tkde ank lgi, sdgkan kami mmg tk planning, lgi sronok klu ade ank cpt, ade skli tu, mse knduri, ade sorg mkcik tu tnye sy, 'eyh kau blom mngndung lgi' ,sdih btul mse tu, dh dia tnye kuat2, dlm hati, sabar je laaa, org sekeliling asyik bertanya, kdg2 fed up jugak, smpai laaa hri anniversary kami, sy rse tk sdap bdn, saje check upt, mmg tk sngka sgt sy prgnnt mse tu, suami punya laaa excited 😂 ,dpt tawu je prgnnt, trus call mak , mak ckp slame ni hri2 mak doakan kami 😭😭 ,berkat doa mak 💕 ,alhamdulillah skrg kndungan sy nk msok 4bln, doakan bby sy sihat dan sy slamat melahirkan

Pada sy, tak salah pon sis fikir mcm tu.. cuma memang betul kewangan tu boleh jadi punca nanti bergaduh kemudian hari.. suami sis pon kena ready nak jadi bapa, kena cari duit lebih & xboleh nak harap kat sis je nanti untuk jaga baby. Mintak suami sis cakap leklok la kat mak de. Sis pon cakap je terus terang kat mak sis. . Memang betul anak tu pembawa rezeki. Tapi kita pon kena ready nak sediakan barang² anak. Nak bersalin nanti wlopon hosp. Kerajaan, incase kena czer emergency kena standy duit jugak sis. . Sy doakan sis & suami dimurahkan rezeki dari segi kewangan & kesihatan yg baik..

Saya pernah berhadapan situasi sis. Kami kawin dh pjj setahun. Mula bln fbuari sy nekad utk bhenti kerja & tinggal bsama suami. Tp sjak dduk bsama, mil asek btanya bila nk ada bby, smpai ipar pn desak cpt2 la ad bby umo da mngkat. Sy dgn xkj lg. jd mkin tertekan dek situasa org skliling. Sy bnyk buang ms buat hal sndiri d rmh. Skrg bru tau preg, xnk bgthu dorg dlu, sbb awl lg & ad ipar yg xd bby lg tkt kne push mcm sy jg. Klo org xleh nk jg hati kite,kite usaha jg hati org. InsyaAllah ad rezeki kite nnti. Bnykn bsabar & doa ye sis.

Klo pasal acid folid tu sis boleh pergi KK, consult dengan doktor cakap nak mintak vitamin utk cuba pregnant. Acid folid xmengandung pon boleh makan. Bayar rm1 je daftar kat kk nanti. . Makanan sepanjang pregnant tu sy xfollow sangat pon sis. Kite ikut bajet poket kita. Kecuali makan ubat/supplement yg KKia bagi ni penting. Mcm susu untuk ibu mengandung, sy mmg xsuka minum susu. Sy ganti dengan makanan yg tinggi kalsium je.

4y ago

Kt guardian pun ada jual folic acid mcm kk bg..jual sepapan2 cmtu.ari tu sy beli 3 papan utk sbulan..masa tu dia ckp ada promo jd 0.75 sen sepapan.

Sy pon sma .. smua ni amek masa .. tp sis kena bnyak rilex , jgn pkir sgt soal ank sbb itu smua rzki Allah yg bg .. sy dlu amalkan acid folic yg jenama appeton ..kurangkan stress.. x fikirkan sgt psal anak.. gunakan app yg boleh track waktu subur .. control pemakanan .. Alhamdulillah , Allah bg rzki kat kmi ..

Saya pun rasa agak stress. Kami kahwin bulan 9 2019. Mak mertua asyik bertanya saya dah period ke, saya mengandung ke. Kami suami isteri tak merancang pun cuma belum ada rezeki. Tapi saya agak stress bila ditanya soalan ttg anak hmmm

Betul sis .. Kadang kita laki bini ok jer blm ada rezeki anak .. Kita laki bini blh bt relax .. Tapi apabila orang lain pulak macam terdesak push2 kita bagai buat kita stress .. Hmmm

Ank itu ada rejeki ny sendiri..jngn lah di gugurkan sbb itu dosa sekali..takut ny lain x nak ada tk ada rejeki pulak..fikir 10x sblm bertindk sis..jngn menyesal kelak.