Pantang selepas bersalin

Assalamualaikum mommy2 .. sy nk buat luahan & pendapat mommy semua.. hari ni hari ke 20 sy lps bersalin. Sy bersalin normal ank sulong & ade sikit jahit(trlalu sikit). Sy brpantang dgn suami je. xde org tua yg jaga sy, & sy x upah pun confinement lady sbb yelah mahal kan. So sy sempat makan makanan berpantang seminggu je tu pun sbb suami sy cuti dia yg tlg masakkan & brgilir jaga anak. Dari segi mandian pun sy takde mandi2 dgn herba, mandi mcm biase. Persoalan sy, masuk hari ke 18, sy mcm dh give up nk berpantang sbb suami sy da start masuk kje. Balik pun kdg awl tp byk nye balik lewat. sy urus sendiri je anak, alhamdulillah buat setakat ni kurang meragam cuma lately ni dia mcm x blh nap waktu siang kalau sy tgl. bkn dia nk mengempeng tp entah la sy pun mcm x thu sgt knp. Dia mcm active sleep. Sy nk masak pun x brp sempat. Btw, ayah sy tgl dgn sy. Dah tua. So tugas memasak tu mmg sy lh kena buat. Sy penat, nk urus anak lg, nk masak makanan pantang utk diri sendiri lg, nk masak utk ayah lg. So end up, sy mkn je ape yg sy masak utk ayah sy. Tp still in control la. Sy jaga portion & amik sayur. Air kosong & milo je hari2. xde la lahap mcm sbelom beranak. Makan utk ade tenaga je. Buat mse skrg bdn sy masih ok, xde kena bentan atau rengat yg mcm org duk ckp tu. Kdg nk mandi pun tnggu ank lelap btul2. Actually perlu sgt ke makan berpantang ni? Bace yg doc kate blh mkn je ape nk mkn as long as xde alergik. Dilema & stress jap. Mommy2 dlm group ni pantang strict tak?

2 Balas

sama sis. saya pantang sendiri ,harini dah hari ke 25. saya makan pun hentam jugak sebab saya bersalin untuk 2nd baby. so 1st anak duduk dengan saya ,suami kerje balik malam. saya makan macam biasa . mandi pun sama jugaaa sis. dari dekat hospital dah mandi air biasa . semoga kuat sis dan dipermudahkan ❤️

12mo ago

sama lh sis ..saya pun dr hospital lagi mandi air biasa sdh smpai lh skrg ni sdh 29hari ..makan pun hentam saja cuma saya elak makanan yg sejuk pedas..hehehe semoga yg berpantang sndri ni dipermudahkan aamiin..

Sy pantang sendiri sbb dua2 parents jauh. Sy mkn everything as long xde allergic. sbb sy takada masa nk prepare bahan masak. buat apa yg mudah sahaja (sup ayam, sayur bening) gitu la. nb tidonya kejap2..jd xbyk masa Sy nk spend didapur.