just nk bercerita..

skg kandungan 33w.. tp 1 bnda pun sy x sediakan lg.. baju anak2 yg lepas msih boleh digunakan lg.. utk bby kali ni sy x excited nk bli brg baby mgkin sebb sy xbekerja..yg mne boleh recycle baju dr abg2 dye sy akn guna balik.. nama bby or jantina bby pun sy xtwu lg... dgn suami yg ad anxiety & depression disoder.. kdg2 sy rasa tertekan dgn tingkah lakunya.. seolah2 mcm sy yg jd punca.. dgn keadaan fizikal sy skg nk memahami keadaan org lain pun sush.. sejak2 suami kne anxiety ni sy byk diam kan diri.. xbyk bercerita dgn nya.. sy tkot nty sy jd punca dye kne serangan tu.. soal persediaan bby lgsg xad amik hal.. blom cerita yg lain lg..doakan sy kuat utk ujian ni..

2 Balas

husband sis ade amek rawatan x dkt hospital? mkn ubt doctor bagi x? org yg ada anxiety ni bukan sepanjang masa penyakit tu akan dtg. selalu nya penyakit tu akan dtg bila ada benda yg trigger die je mcm byk fikir ke byk risau ke. bila buat rawatan doctor akan bagi ubt utk dia tenang. and husband awk boleh je hidup bahagia mcm org lain. ramai je org ada penyakit anxiety ni boleh hidup bahagia dgn pasangan. cuma ada certain waktu yg penyakit dia dtg je, dia perlukan waktu untuk bertenang. sis pon jgn lah takut sgt dgn husband. nanti risau husband tu jadi overthinking. buat je mcm biasa sebelum2 nii. jgn push husband sampai limit dia. takat borak2 gurau2 ketawa2 hidup mcm husband and wife lain, xde masalah pon. and lagi elok mcm tu, atleast husband u x rasa yg dia alone sampai boleh jadi trigger kt dia buat penyakit dia dtg. bila seseorang tu ada penyakit anxiety, depression, mdd, bipolar or any penyakit yg related dgn psychology ni, pasangan atau org yg paling rapat lah kena main peranan penting. kena tau apa yg trigger mereka, cara nak bagi mereka tenang apa semua. kalau kite x main peranan, x mustahil penyakit dorg ni jadi makin teruk. and sye percaya sis pon x nak penyakit husband tu makin teruk kn? golongan mcm ni, makin kite bentak, makin lah tingkah laku dia jadi luar kawalan. mmg nampak x adil, ibarat kite je kena faham dia kan. but kalau kite lawan dia, dia boleh bertindak luar kawalan. kekdg sampai yg x terjangkau akal fikiran kite. hal baby, kalau boleh guna yg lama guna lah dulu. nanti ada rezeki lebih boleh beli yg baru. and jgn lah buat baby mcm tu sis. sedih baby tu ibarat mcm mak dia x berharap langsung dgn kehadiran dia. baby ni boleh je rasa apa yg kita rasa sis. dh lah ayh nye pon x amek tau hal die, xkn awk sebagai mak dia pon x nak amek tau. boleh je awk try ajak husband plih nama anak sama2. kalau husband xnak awk pilih sendiri dgn anak2 yg lain. anak2 yg lain tu mesti excited nk dpt adik baru. sye doakan urusan awk dipermudahkan. jgn sedih2 dlm hidup ni. bahagia ni kite yg carik. byk lagi hal lain yg boleh buat kite bahagia, contoh nya anak2. ahli keluarga.

Sis perlu kawan berborak ke? Nanti pm saya kat telegram @anis2895. Jangan stress² tauu, kesian baby