Duphaston [ Ubat Kuatkan Rahim ]

Hye Mummy ! Nak tanya ni, siapa pernah makan ubat Kuatkan Rahim [Duphaston] ni ya? Side effect makan ubat ni memang pening - pening ke ? Tiap kali lepas makan ubat ni mesti rasa pening. Tapi paksa juga makan sebab dokter bagi bekalan ubat ni untuk dihabiskan dalam 2 minggu. Selepas 2 minggu perlu jumpa dokter semula untuk further check up kandungan. Cuma masalah nya, betul ke akan pening - pening lepas makan ubat ni? Takut ubat ni tak sesuai denga badan.

Duphaston [ Ubat Kuatkan Rahim ]
35 Balas

Pening,loya, kembung perut, xlalu makan dan sembelit sbb ni ubat hormon.. Ni semua yg sy melalui sbb awal pregnant sy bleeding n miss miscarriage .. Slps dah amik 1 bulan dah stop bledding n stop mkn ubat ni.. Try to be strong for ur baby dear.. Its worth it..skrg sy dah 33weeks..

Sy pun amik skrg sbb doktr suggest once sy thu sy pregnnt.. trus telan ubt ni sbb sy dah 4 kli kguguran...lgpun sy ad mslh rahim...skrg bru 8 weeks...sy mmg almi rsa mual pning tapi sy x pasti kesan ubt ni atau sbb pregnnt... Sy truskn mkn sja sbb sy msih boleh brthn...

Saya🙋🏻‍♀️mkn masa frst tri frst pregnant tahun 2020…mkn sbb jatuh then ada bleeding sikit so pegi klinik swasta dokter bg ubat tu,pegi jugk hosp govermnt tp dorg xde supplykn ubt pape pon😂sy mkn ubt tu sebulan je alhamdulillah selamat dh lahirkn baby girl

2y ago

Sis ada pernah sejarah kegugurn ka sblm ne?

Sy makan dari awal preggy sampai sekarang 14 w.. Dan perlu consume sampai 30w nnt.. Sbb threaten miscarriage.. Dan banyak kali bleeding.. So far xde side effect apa2.. Xpernah pening or apa2.. Tp puan cuba tny doctor tengok.. Mungkin xsesuai ka..

5y ago

ok nnti sy tnye blk doc...tq sis

Saya pun amik ubat kuat rahim ni skrg sbb doktor suggest once tahu pregnant. Sbb saya memang ada masalah rahim tak kuat. Ada sikit rasa pening mcm tu tapi lepas tu ok. Tak pasti sbb kan ubat duphaston ni atau mknn saya ambil ke.

Pernah juga makan duphaston ni untuk kuatkan rahim masa 2nd pregnancy dulu, ok je cuma ada rasa mual sikit. Sis cuba consult dgn doctor mungkin juga x serasi, tapi as long tak memudaratkan should be ok

masa first baby, memang saya makan ni and second baby pun makan duphaston ni juga. Sebab masalah rahim tak kuat. So ubat ni sangat membantu untuk kuatkan rahim. Tapi saya takda pula rasa pening2 tu

Saya tgh makan. Xde pulak rasa pening ke apa. Cuma yg saya perasan dlm 5mnt lpas mkn tu akn rasa x selesa sikit. Tp lpastu xde apa pn.

Saya pernah mkn sis, saya pun alami masalah pening2 dengan loya2.. Saya inform pada doktor utk tukar kepada jenis ubat lain. Lepas tu baru ok..

5y ago

Owhh.. Lepas tu, dokter bagi ubat jenis apa ya sis selain Duphaston?

Waktu pregnant anak first dulu ada ambik ubat kuat rahim ni. Memang consume ubat duphaston sebab selalu bleeding and takut miscarriage.