Vitamin Ibu Mengandung

Hye mommy2... Sy skrg pregnant 13 mggu.. Masa 1st trimister kk bg vitamin yg 3 jenis tu... Tp x sesuai dgn perut.. Rasa sakit perut & x selesa di bahagian perut... Walaupun rasa mcm tu tp sy tetap jugak mkn sbb fikirkan utk baby sama... Then next appointment kk, nurse tanya vitamin sesuai or x? Sy cerita kn lar.. Then nurse tukar ke obimin.. Lepas mkn obimin muntah alah lg teruk drpd biasa.. Bila x makan, rasa ok... Skrg sy beli iberet folic di farmasi & dh mkn sekali.. Tp ada rasa loya2 & muntah2.. Skrg sy takut dh nk makan. ..huhu... Ada x mommy2 jd mcm ni?

1 Balas

Saya pon mcm tu mommy msa mngandung tahun lepas. Mmg x blh mkn ubat lgsung. Vit xle telan. Bila mkn obimin plak cnfirm sepanjang hari tu asyik muntah jew. Then dktor tukar pada iberet sbb tiba2 hb sya drop. Mkn iberet lgi teruk. Sya xle bangun lgsung. Lemah gemalai bdan. Then sya sndri stop mkn ubat sbb rsau effect baby. Sya usaha try mcm2 petua utk naikkn hb. Alhamdulillah xyh mkn ubat dpt jgk naikkn hb.

5y ago

Haa tu lar... Sy stop mkn vitamin, ok pulak...cuma mual2 tu ada lar sket time pg... Tp x teruk masa ambik vitamin... Heheh