Pendapat

Hye mommies.. nk minta pendapat la.. pantang anak yg pertama korang prefer pantang sendiri or duduk dgn Mak sndiri or MIL? Sy tk boleh stay dgn MIL sbb MFI ni sejenis merokok and tk fikir sensitivity org lain.. ikut suka dia je nk merokok.. and Adik ipar selau balik lewat pagi.. tu lah prob yg tk boleh sy nk pantang rumah MIL.. nk pantang rumah Mak sndiri husb plak tk nk.. so sy decide nk pantang rumah sndiri je.. ok tak ya?

41 Balas

kau yang mengandung, kau yang beranak ,yang sakit tu kau ,yang nak penjagaan selesa pun kau bukan laki kau . nak dengar cakap suami berpada-pada lah ,kalau kau meroyan nanti macam mane ?lain lah kalau dia jage makan pakai tungku kau ,jaga anak korang tu nanti .

Pantang sendiri dengan bantuan suami & ambil cofinment lady utk awal2 pantang je.. sbb rumah mak i memang xboleh la.. ayah i smoking lepas tu my mum still bekerja slalu lambat balik meeting sana sini.. kalau rumah Mil lagi xboleh.. mcm2 problem.. 🤪

5y ago

Rumah Mil nak mntk tlg lebih2 karang segan pulak lgi pun i xberapa ok dengan ipar i yg sorg tu.. ade je i buat semua xkena.. nnti xpasal2 meroyan i..

Better rumah mak sendiri..pujuk lah husband..kite mmg xde experience sbb bby sulung, sy pon ni tgh berpantang baby first sy dkt rmh sendiri..hny mak kita je tahu demand kite mcm mne 😊

Terpulang pada sis sama ada nak berpantang rumah mak sendiri atau mil. Anak first seeloknya elak berpantang sendiri. Sy sendiri pun anak keempat dan kelima baru berpantang sendiri.

sy pun first tp decide pantang rumah mak sendiri je, lgpun mak sy mmg tak sabar nak jaga cucunya. Mertua pun okay je, mgkin next baby bg turn mertua pula jaga 😊

5y ago

dalam situasi sis ni mmg harus elakkan berpantang disana sis. Bukan apa, semua mmg tahu asap rokok bahaya utk bayi lg lf yg baru lahir kann. Plus adik ipar sis selalu balik lewat pun satu hal jgk, pun tak baik jgk sbb ada bdk kecik kan. So klu jd masalakh pd suami sis, prefer sis brpantang sndiri tp sis kena siapkan diri dgn ilmu. Elakkan stress, kena pandai bahagi masa sis. harap suami sis memahami dan beri kerjasama.

Sy pantang dgn mak sendiri, skjp je gn mak mertua, tp lebih selesa gn mak sendiri since ada kak ipar 1 family duk sama kat umah mak mertua tu.

Ok je mommy. Better jgn pantang rumah mil. Susah nnt. Kalau anak sorang InsyaAllah blh handle pantang sendiri. Lg bgs kalau husband tolong masak.

5y ago

Tq.. In Shaa Allah.. doakan ya 😊

Skiranya fmly skong bpantang sndiri apa salahnya.. Kalau ikot kselesaan mesti laa dgn mak sndiri.. Sy pon 1st.. Harapnya dpermudahkan..

Rumah mak best... Dr ank sulung hingga ke3 dgn mak, umh MIL skjp je berpantang.. lebih serasi dgn mak sendiri..

mak sndiri..saya bersalin 33 ank pntang kt umah mak..mak x caya saya jga sndiri masa dlm pntang..takut jd ape2