Makanan pantang MIL yg masak

Nak tanya dan nak meluah,sy sekarang 32w dan pantang nnt MIL yg jaga sebab mmg duk ngan dia.MIL bagitahu yg pantang nanti dia akan buat makanan ikan bilis sangai,nasi panas dan lada hitam tumbuk shj tanpa kuah untuk dimakan tapi bukan hari2 la menu tu.Apa pendapat ibu2 ya,boleh ke makan lada hitam sbb pernah dengar org ckp x blh makan lada hitam waktu pantang sbb nnt kuning anak tinggi? Sy kalau boleh bab makanan ni takde la nk pantang sgt asalkan makanan yg menyihatkan dan cukup tenaga untuk kita menyusu dan berpantang tapi tu la nak cakap pun tu MIL kan dan husband pun suruh ikut je apa yg MIL masakkan.

15 Balas

Masa bersalin anak pertama MIL yang jaga . Alhamdulillah MIL pun bukan orang yang betul betul ikut cara orang dulu . Dia orang pun jenis yang up to date 😅 Sebab MIL kata orang dulu dulu hidup tak sesenang orang sekarang sebab tu makan pantang apa yang ada . ☺️ dia orang masakkan saya macam macam . Nasi ayam , nasi baryani , nasi lauk ikan bawal halia . Cuma buah tu wajib ada buah anggur hijau dengan oren . Sayur memang tiap tiap hari berpantang saya minta buat sup lobak putih sebab nak banyakkan susu badan . ☺️ InshaAllah anak no 2 ni saya nak berpantang dengan mak sendiri pulak . Kesian dekat MIL setiap tahun mesti jaga anak anak atau menantu dalam pantang . 😂 Cuba sis slowtalk dengan husband nak berpantang dengan keluarga sis . ☺️ Saya tahu berpantang dengan keluarga kita lebih selesa . Sebab berpantang ni kena banyak pakai tenaga even nampak kita duduk je. Makan pun kena makanan yang banyak nutrition yang boleh ada tenaga untuk ibu . ☺️ Semoga dipermudahkan setiap urusan sis .

1y ago

Sy berpantang dgn MIL di Johor dan mmg tinggal dgn dia sebab mak sendiri jauh kat Terengganu,kalau mak sendiri mmg tak kisah makan apa asalkan makanan sihat.Harapnya dipermudahkan la masa sy berpantang nanti dan takde stress2😊

sebaiknya awak bg artikel tentang makanan berpantang pada suami..supaya dia faham..dan dia boleh berborak dengan ibunya..untuk fahamkan ibunya tentang makanan nutrisi bgborg berpantang..ini untuk mengelakkan salah faham antara awak dan mil..bincang dgn husband..dan hhsband bincang dgn mak dia.. sy berpantang alhamdulillah..mil dan mak sy tak masuk campur langsung..mereka sendiri mmg tak nak jaga sy berpantang..husband hired cl(confinement lady)..untuk seminggu..dlm seminggu tu mmg sy mkn yg sedap2 je..lauk yg berkuah..sayur..takda yg kering2..sy bersalin czer..tapi sy makan mcm biasa..tak ada istilah luka nanah ke..luka berair ke..telur..ayam..tu mmg sy makan je.alhamdulillah..luka sy cantik..cepat elok..lepas seminggu cl tu jaga..suami yg masak utk sy..dalam seminggu mcm tu..lepas tu sy uruskan diri sendiri sampai sembuh..mmg kami banyak berdikari sendiri semua..tapi mental kena cekal la..sy doakan semoga urusan awak dipermudahkan..aamiin..

1y ago

Terima kasih sis bagi masihat,nanti sy cuba cara ni dgn husband🥰

Lada hitam rasanya tak ada salah pun kalau makan. Cuma kalau boleh minta mil lebihkan sayur-sayur. Mil saya tak pernh jaga saya pantang, tapi masa biras saya gugur alhamdulillah saya tngok mil paling caring dari mak nye. Masa saya pun (cucu first) alhamdulillah dia beli itu ini utk pantang walaupun dia tak jaga. And paling saya suka part baby, kalau dia nak dukung, nak bagi makan, or nak mandikan. Dia akan tengok saya or mak saya buat dulu. Atau pun dia akan minta izin. Bersyukur sangat. Saya doakan semoga yg ada masalah dgn MIL or FIL dapat diatasi. Tips saya masa solat, selalulah doa semoga mil and keluarga suami lembut hati dgn saya. And kalau mil suruh masak saya akan baca zikir ya latif. Niat supaya yg makan akan lembut hati dgn saya. Kita meracang dan Allah yg tentukan.

1y ago

Alhamdulilillah MIL sy baik orangnya cuma bab pantang tu je dia terlalu jaga dan ikut petua dan sy tak kisah sgt cuma bab makan tu je yg risau sikit😅

Serius menu tak sihat just nasi, ikan bilis dan bawang putih. Mana serat, buah? Ikut menu suku-suku separuh je lah. Buat sendiri (minta suami masakkan) atau tempah dengan org berdekatan. Menu simple je. Menu campak2; sup ikan, sup yg letak sekali sayur. Kalau tak letak sayur, makan ulam/ salad. Makan buah tinggi Vitamin C dan makanan tinggi protein untuk pulihkan luka bersalin dgn baik. Minum air kosong secukupnya. Pasal lada hitam, saya pun tak makan sbb menyusu badan, musim panas. Takkan nak diri rasa panas sangat kan? Mudahan semuanya baik tanpa mudarat

1y ago

Baik puan. Asalkan cukup nutrien, baru pulih tenaga dan luka dgn baik ya.

cuba google or cari di FB "menu pantang" or "menu suku-suku separuh" . amalkan yg tu betul2, dlm pantang pun wajib bergerak utk elak darah beku,bersalin normal or czer tetap ada risiko yg sama bab ni. bersalin czer xpa mmg org alert bab ni tapi bersalin normal org slalu tak ambik berat & boleh jd silent killer.. sy pham klau pantang style xdak ilmu ni mmg org tua xkan bg ibu byk gerak,suruh baring 24h, bgun utk mkn mndi&susu baby ja. tak kena takpa, sekali kena umur xpanjang jd ank yatim la ank tu.. cari ilmu dgn org yg betul ye sis. kita dah 2023, ilmu hujung jari. jgn zalimi diri sendiri.

1y ago

Yg bab bergerak/berjalan tu sy ada baca jugak dan penting untuk ibu berpantang.Harapnya takdela MIL suruh rehat baring je nanti mau lenguh2 badan nanti kalau asyik baring je kan,terima kasih sis atas nasihat😊

Sy dlu pntg ngn MIL ank 1st... MIL juz buat ikan bkr.. Wajib setiap hari... Singgang ikan...Jrg2... Kdg2 mkn nasi ngn ikan bkr jer.. Sy mkn jer apa yg MIL buat.. Xkan nk complain org dh buat... Xsmpai sbln sy dh mkn ayam... Sup ayam... Aym bkr... Sbb dh xblh ngn ikan bkr... Hari2 cmtu... Tahun ni due bln 8...pntg sdri jer.. Xnk dah pntg ngn MIL.. Tp cbrn dia, Smua buat sdri... 😅 Moga dipermudahkan urusan sy n baby t.. Dgn ank 2thun ag.. Hihi

1y ago

Tu la,nak complain pun tak boleh kan sebab dia yg jaga kita.Nak taknak memang kena terima jugak,takpela nanti sy suruh husband tambah apa yg kurang masa nak makan

hai sis, sekadar bagi pandangan ye. kalau sis ada bajet lebih boleh order lauk berpantang dari confinement lady yg buat servis masak lauk org pantang. skrg saya tengok banyak dh tmpt yg mereka cover especially KL/Selangor. boleh cuba survey area tmpt sis tinggal sama ada ke tidak. sebaiknya makanan berpantang biar yg berkhasiat, supaya nnti baby yg menyusu dpt nutrisi yg cukup 😊

1y ago

Ohh boleh jugak ya order makanan pantang shj.Sebab mula2 plan nak upah CL tapi kewangan tak berapa stabil buat masa skrg tu yg MIL yg jaga.Okay nanti sy cuba cari,terima kasih bagitahu🥰

Nnt waktu nurse dtg melawat rumah, pesan dgn nurse buat2 nk bgtau apa yg blh dimkn semasa pntg..ckp nurse nk ckp dgn mertua skli.. sy screenshot je apa dr imelda cakap pasal pantang, letak je dkat status ws.. Mcm mna la si ibu nk supply susu yg cukup & brkhasiat utk bby kalau ibu pun makan tak cukup zat.. kalau dia cakap dulu okay je, dulu tu dulu ah.. zaman dh berubah..

berpantang harus cukup nutrition badan..untuk memulihkan dalaman badan kita..kalau x cukup zat mcm mana nak cepat pulih kan? 😃 😊..sis boleh consult dengan pakar dekat KKIA tu mcm mana nak berpantang dengan betul..mereka akan share..sebab nak menyusu lagi kan..kene nutrition penuh..selamat bersalin n berpantang sis 😃

1y ago

Terima kasih sis🥰

awak boleh banyak membaca dkt page fb doctor imelda balchin pakar o&g. doctor ada share pasal pemakanan dlm pantang. dn apa yg fakta patot awak ikot dn apa yg mitos awak xperlu ikot. cuma awak kena rajin scroll tau posting tu dh byk ke bawah doctor rajin share mcm2 ilmu☺️

1y ago

most wc awak☺️