34 weeks

hye.. im new mummy here.. 34weeks now and still counting. takuttttt.. ni 1st baby. ada any advice? ?

59 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Tak payah takut sis.. Saya pun tiada pengalaman.. Bru shj melahirkn anak sulung pd 9/5 yg lepas... Just ada masa ni sis bykkn praktis cara meneran yg betul.. Tahu cara nk curi nafas masa meneran... Bykkn bce doa nabi yunus... Bykkn selawat... Bykkn mnum air zam2 atau yaasin... Sediakan air selusuh di labour room... Dan las sekali... Minta fokus kelahiran tu je... Jgn fikir perkara lain... Sebelum masuk labour room tu.. Mnta isi dlu perut... Makan sneakers bar(coklat) dan ambil bilangan ganjil kurma... Serta air zam2 /yaasin ye... Utk beri tenaga masa kt labour room tu nnt... Sb dkt labour room nk kne tggu bukaan tu ad wktu2 tertentu .. Tkut perut ksong.. Dan mnta maaf pd suami /ahli kluarga...mnta doakan dpermudahkn.. Ameen

Baca lagi
3y ago

tima kaseh sis! btul tu. lupa pulak nk sediakan air zam2.. lps ni nk gi cari laaa. tahniah yaa.. dah slmt pun awk 😍 moga baby sihat!

Sis.. Sy pon anak 1st dulu takut nervous mcm sis.. Mcm2 fikir.. Lagi bnyak baca pengalaman org lagi takut.. Tapi bila sy baca tips sorg sis ni share sy cuma fikir jnji slmt lahirkan anak je.. Xkisah normal ke czer ke jahit ke tak jhit ke.. Sis tu kata meneran melahirkan baby umpama macam meneran berak.. Tahi keras.. Gitu la lebih kurang.. Fokus teran sehabis kuat sahaja jangan angkat punggung.. Sakit nak bersalin tak sesakit contraction.. Klau kena gunting pon xrasa sbb sakit contraction tu lagi rasa.. Mcm period painx10.. Hehe.. Jgn risau sis.. Nnti nurse dlm lbour room akan tlg lebih2 kalau kita xde pengalaman.. Moga dipermudahkan sis..

Baca lagi
3y ago

alamakk. seramnyaaa. haha.. tima kaseh utk tips tuu. hrp sgt mudah bsalin. btol jgk. yg penting sumanya slmt. pk nk tgk baby jaaa ni 😍😍

Bnyakkan solat, zikir dan doa. Minta dimudahkan urusan bersalin... Insha allah, smooth ja perjalanan nnt. Rehat kena cukup. Jgn gabra atau panik jika mai tanda cth: pecah ketuban atau turun darah. Ank first juah lagi perjalanan nk lahir bb tu. So, jgn kelam kabut. Tarik nafas. Makan secukupnya utk guna tenaga yg bnyk masa kat LB nnt. Xlalu mkn, minum susu pun ok. Janji kena makan. Kot lama duk dlm LB.xcukup tenaga nnt.

Baca lagi

Ready brg2 hospital, bykkn berdoa, zikir jgn tinggal, solat sunat taubat at least kena buat, mentally kena prepair especially kalau kena contraction yg terlalu sakit yg jd berjam2, kena cukup rehat n tenaga, bykkn berjalan dan belajar cara nk meneran n curi nafas... In sya Allah semoga awak dipermudahkn urusan bersalin..

Baca lagi
VIP Member

Samalah akk pun.. 34w2day.. Anak kelima n jarak kehamilan yg sebelum ni 10th.. Lupe dah segalanya... Segalanya tak dirancang... Rezeki dari Allah... Ape pun awak banyakan doa n zikir sentiasa.. Jaga makan minum.. Banyakkan rehat... Jangan stress... Semoga Allah permudahkan segala NYA... Aamiin.. 🙂

Baca lagi

Sama 34wk, tp sy dh dpt date tuk deliver InshaaAllah 8/1. Sepatutnya 22/1, tp sbb ada gdm so kena induce...debor dh start dr ari doc bg date...even ank 2nd tp last pregnancy 10thn lps, doc kata mcm brsalin 1st time gak...😂😂😂..hope d permudahkan sumenya

Just enjoy the moment.. nanti baby da keluar rindu dia dlm perut! My experience masa contraction is bila rasa sakit baca doa yunus.. mmg berkesan.. rasa sakit tu mmg sakit tp xde sampai jerit2 meroyan.. try la nanti

3y ago

thank you sis.. xsabau ni. tp seram jugak. skrg pun suka sgt bila dia kicking. mcm xsabau nk jmp 😅

Kuatkan semangat .. Time sy bby first sy mmg x kuat n sngt tkut msa tu , but sy imagine btpa indahnya hdup bersma suami n baby smangat tu makin meghilangkan rsa takut . Insyallah .. Think always tht u can do it n always remember Allah . ❤

3y ago

Hahaha .. Wc awk .

just enjoy your pregnant time..byk kan berjalan..selalu selawat zikir..nak tido dgrkanlah zikir kt baby..sy amalkan setiap malam..alhamdulillah Allah mudahkan urusan sy melahirkan baby walaupun doktor sy x bg sy makan start dr pkl 12 tghari.😊

VIP Member

Insyaallah ta dak ap.. Set kat minda . Ta dak ap. Minta dipermudahkan.. Sambil2 tu masa dekat2 dengan due. Pujuk bby bg keluar awal. Ta mau induce2. Hehe.. Kuat kan mental n smgt.. Nk tgok bby kita keluar sihat elok..