First ?

Hii. Ada tak kat sini yang bakal melahirkan baby pertama. Ape perasaan? Saya due date bulan 12 ni, tp hati ni rasa Happy bercampur takut je. Cmana laa nanti dia jahit kat bawah tuu. Ngiluuuu. Terbayang kdg sebelum nak tidur. ? sebab takde pengalaman lg ?

68 Balas

hehe insha'Allah dipermudahkn . ikut pengalaman sy baby first tahun lepas . due due bln feb 2019 . tp tiba² meninggal dlm perut 30mggu . kene paksa bersalin . masa tu mmg redha sgt² bersalin mcm mana pun . sakit sebab induce dlm 14jam lebih jugak . tak sempat pun nk sedia mental fizikal ttbe kene bersalin . alhamdulillah selamat . koyakan tu sbb kita terangkat punggung . sy siap merayu jgn jhit🤣 nurse gelakkan sy n gurau² dgn sy sbb masa tu emosi sy tak betul . sy rasa dh mcm org hilang akal sbb taknak kene jahit . sembang² apa semua . tahu² siap hihi . and sy pun akn due bln 12 ni skli lagi . semoga kita dipermudahkn

Saya bru lps bersalin first baby. Mula2 mmg nervous jgk..ngis2 kt husband bile kene thn wad sbb takut. Sis jgn pk sgt..redah je..saya dulu buat2 tak pk.. Sbb lg pk lg takut. Nnt pejam celik je pengalmn bsalin tu. Cume pesan saya, masa tgh mengandung ni..cuba sis cari petua2 mknn sesuai utk ibu mgndung utk elakkan anak lahir kena jaundis. Sbb bg saya agk stressful jgk bile anak kne kuning. Risau kt anak lg.. Plus nnt hari2 sis kne pegi kk cek kuning. Kite sendiri pun lps bersalin still jln sakit lg kn.. Lg ssh klau ank kne thn wad sbb kuning.. Nk uruskan diri sndiri yg sakit..urus anak... Kita perempuan mmg tabah 😅

sy pun anak 1st selepas 3 tahun tunggu... due inshaAllah hujung bln 11... buat masa nie x bygkan lg proses bersalin tu sbb sy more kepada perkembangan baby ok x... sihat x die.. sbb xnk mcm stress or telalu memikir nti effect kat baby.m so just enjoy the moment k... pasti kite dpt lalui dgn baik.. doa byk2 semoga Allah peermudahkan urusan bsrsalin kite nti. m aamin :)

Sy pun 1st baby due january 2020. Macam2 perasaan. Nervous/takut/excited semua ada tp sy byk fikir positif. Duk pujuk diri cakap x sakit. Kena excited sbb nak jumpa bby nk tengok wajah bby. So kurang sikit takut/nervous tu. Semoga kita semua dipermudahakn urusan bersalin ya kawan2. InshaAllah ibu dan baby sihat.

5y ago

kita sama la. due Jan 2020

Sy first baby due bulan 19/8 , Rasa tak sabar dan happy sgt 🤗 sy tak fikir langsung pasal beranak atau sakit tu . Sy cuma set dalam kepala semua tu sy akan lalui jugak buat apa nak takut 😄 semua tu Allah akan bantu dan Allah akan permudahkan sebab Allah bagi sesuai dgn hambanya tak lebih tak kurang .

due date sy 12/10..xthu nk gmbr mcm mana perasaan..sy ttc 8 years..xpnh hamil..ni kali pertama..Allahu..tiap kali tgk baju2 yg nk beli rasa sedih sebak..xleh nk gmbar..tkut nk bersalin ttp rasa tp pesan mak sy..kita pikir nk tgk bby kita je...byk doa zikir2 iAllah moga Allah permudahkan urusan kita😍

Sye mse ank first xamek tau sgt psl skit2 nk bsalin ni.. Sye bt biase je.. Jnji mse cek up tu nurse or dktr ckp kndungn ok xde mslh ckp.. 🤭Bile smpai mse rse sdri pglmn tu, wlpn blur je, sbb xtau pape kn.. Hehehe njoy je bile bby dh kuor pehh lega.. Hilg smua skit2 n kne jhit tu.. Xyah fkir sgt sis..

5y ago

Ouh yeke. Thanks sis ☺

Macam saya sis..hari hari cakap dekat suami takut nak bersalin. Tips dia banyak kan berdoa... berzikir...trust me. Allah akan mempermudahkan segalanya. Macam saya..53 minit je dalam labor room melahirkan anak pertama....alhamdulillah. sakit tu sekejap je sis. Percayalah.

Sy pun ank first.. Sama laaa.. Due bln 12 nii.. Rse jgk takot tuu.. Tapi lbih kpd x sbr nk tgk ank.. Insya Allah.. Smua nye okey.. Bykkn mngaji surah maryam.. Mudahkn bersalin.. Insya Allah.. Sllu mntk mf dgn suami.. Mntk suami redha smua.. Insya Allah smua berjalan lancar..

sy 1st bby jugak..edd 14/7..dah mula rasa neves, takot, excited semua ada..tp malas nk layan sgt..sbb smpai masa nti, nak taknak kita kena hadap jugak..so tggu je la smpai masa tu tiba nti..just pikir +ve & enjoy je minggu terakhir pregnant ni..hehe