Serah diri awal

Due date 14/12. Tp sy ada gdm kena serah diri awal pada 1/12 ni. Saya takde pengalaman sbb ni adalah anak pertama. Makin dekat tarikh perasaan makin takut.Lgi2 sy ada anxiety,semakin sy takut makin rasa nak nangis.Semangat sy xkuat nk hadapi nanti. Apa persediaan yg patut sy buat ye utk mudahkn bersalin.?#seriusnanya #firstbaby #ingintahu #firstmom #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Haritu saya pun kena serah diri awal kat hospital sbb gdm 😅 Samalah perasaan takut anxiety tu semua ada sbb first baby kan. Tapi jgn risau tau mom. Doa yg baik baik je. Husband kena bagi strong support mentally and physically. Saya amalkan doa nabi yunus sepanjang duk kat hospital. Stabilkan emosi ye sebab lama jugak stay hospital nak tunggu masa bersalin tu. Admit 3hb julai deliver 6hb julai, koyak jugak saya tgk org bertukar ganti katil sebelah 🥹 Mom tenang je ikut je apa yg disuruh buat. At first, bila sampai PAC, diaorg scan ECG kat perut then check bukaan. Mcm saya, jalan bawah tak buka lagi kena masuk belon kat bawah. Belon dalam masa 12 jam boleh jatuh sendiri. If jatuh sendiri, that means jalan dah buka sbb tu fungsi belon dimasukkan. Kalau tak bukak, kena keluarkan mcm saya dan kena masuk ubat sambil dipantau oleh nurse and doc sepanjang ubat tu berjalan. Ubat tu pun fungsinya bantu buka jalan bawah tapi hadnya 3 kali sahaja masuk. Kalau tak jalan jugak, kena pecahkan air ketuban otherwise c-section. Dalam kes saya, lepas masuk ubat kedua, saya leaking and bacaan ECG dah tak cantik. So, takut baby lemas, doc tolak saya terus ke emergency room utk dibedah. Time tu, rasa blur blur lagi but satu ward dah kelam kabut pasal kes saya 😅 Operation went well and terasa jugak lah bila doc tekan perut time operate tu. Now, my tummy got amazing scar and my baby sihat alhamdulillah. 🥰🥰🥰 Thats my story, anw, semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti ye mom! Keep strong and don’t stress 🌹

1y ago

Terima kasih share pengalaman sis .Alhamdulilah sis selamat melahirkan😊

Saya first mom and due 13/12 tapi saya gdm dc and asthma. So nanti 23/11 pakar review balik saya perlu admit masa 38w atau tidak. Saya ada anxiety & depression. Nervous? Tipu la takde. Hari hari saya fikir what if kalau kena admit awal? What if tiba tiba kena emergency czer? Dan terlalu banyak what if berlegar legar di fikiran saya. Tetapi saya banyak kan berdoa kepada Allah. Saya minta sangat urusan saya dipermudahkan. Saya percaya saya kuat & boleh berjuang. Saya KENA kuat. Saya KENA positif. Kena admit awal pun saya redha, janji anak saya lahir sihat sempurna dan selamat 🥹🤲🏻