Susu formula untuk bayi kuning?

Hi Semua, Betul ke susu formula boleh membuat bayi bertambah kuning? Atau susu formula apa yang boleh turunkan kuning bayi? Saya buntu dah ni. Baby dh 17 hari masih kuning. bilirubin masih 10. Air susu saya kadang tiada. Saya nk bagi susu formula tapi risau kuning baby naik lg. Mcm mana nk turunkn kuning baby. Minta tips kawan2 semua please.

20 Balas

cuba mommy amalkan minum air soya dan kurma..boleh tambahkan susu badan.. mcm sy, utk kuning bby sy mandikan bby pg dlm pukul 8-9pg..then bawak bby keluar rumah bg kne cahaya matahari skit..jgn tempat trlalu panas..agak² je..kerapkn susu bby sejam stgh ke 2 jam..pusat bby pun kne cuci bersih² slah satu sebab kuning lambat trun..

4y ago

Baiklah. Terima kasih info ye.❤

tak lah sis. anak sye pun jaundice dulu, and susu sye tak cukup. terpaksa bagi susu formula utk bagi baby berak. alhamdulillah okay, hari ke 10 kuning baby dah turun. tips bidan2 kampung, jauhkan baby dari warna kuning. tilam, bantal, baju, semua la. supaya seri baby tu naik and kuning tu hilang 😅

4y ago

Betul2. Sy pon cmpur formula, formula lebih sbb susu bdn x byk mase memule. Anak sy sebulan lbh jgk kuning.. kene dok bwh lampu. Nurse ckp kene kerap bg susu, baby kene pee &poo kerap. Sbb kuning tu kua melalui pee & poo die.. still kene bg bf jgk..

Xpun. Anak sye..sye bg susu formula sis..alhamdulillah trun kuning..sbb baby ckup susu..pstu dye akan kncing n berak tu yg bgus. Kuning akan kluar mlalui najis..bg susu formula..sye bg susu snow tahap 1 60 ml je 2oz utk NB..dismping bg skit air kndur pada baby..try lah..

Ehh tak lah. Sy guna susu enfalac A+, cukup bagus buat baby berak. Anak sy br kna kuning. 179, lps tu turun smp 114 last. Sy byk bg susu formula sj. Sbb susu badan x cukup. Blh cuba letak baby dkt tingkap ms pagi2. Indirect sunlight. Membantu juga tu.

Awk bru 17hari sis. Sy sebulan lebih ulang alik klinik tiap minggu. Mmg bg ssu bdan je. Bg kencing berak bnyk2. Tp kalau sis kurang ssu bdan, blh je bg ssu formula. Tp sebolehnya, bf la yer utk baby. Lma2 ssu akn bnyk kalau sentiasa ada rangsangan

4y ago

Ohh sis darah O yer. Mmg susah skit la nk turun. Ank sy g6pd. Mmg prolog jaundice la jwbnya. Semoga dipermudahkan urusan sis

Saya bg ank saya susu karihome susu kambing step 1 0-6 bulan , tp saya campur nan susu badan susu badan sye kurang tk brp bnyk laa susu badan ni , kuning dia dr 7 naik ke 9.1 , 9.6 , 6.8 , now turun ke 3.6 huhu 5 kali je ke klinik skg dha tk dha .

Sis try letak daun lidah buaya kt dahi baby atau sebelum pergi check baby pgi mandikan baby dgn air cap badak atau air daun kucai, Insya Allah....kita ikhtiar kan 😊

4y ago

Ok sis nnt sy cuba

Anak sy kuning 16 hari..pernah duduk bawah lampu biru..last2 bg susu formula dngn mandikan anak dngn air rebusan durian belanda terus turun mendadak...

4mo ago

bole ajr x sbb anak sye dh 14 hri kuning

Kita sama..dri hri kedua lps bersalin kuning makin tinggi.menyusu bby mcm biasa tp xjg jalan.makin tinggi.pernh kena admit sb kuning tinggi

Awk msih ad susu bdn kn, cuba awk mnum susu + kurma . Utk buah, mkn oren . Sy try mkn dua bnde ni . Dr 15.7 turun 8.9 . In syaa Allah

4y ago

Hari tu sy ada bt mcm ni kuning turun .lpas skip kuning naik lg. Nmpknya kna amalkn lg