Kuning bayi

Anak saya dh masuk hari ke 21, kuning turun naik. Perlu ka saya campur susu formula? Mcm mna nk selang susu formula dgn bf ya? Minta pendapat ibu2.

8 Balas

Selain jenis susu, pastikan puting botol susu tu sama dengan puting payudara sis tau (long or wide)... Dia permudahkan proses selang BF & FM tu. Tak adalah anak meragam keliru puting nanti. Saya guna LACTOGEN sebab dia ada prebiotik, mudahkan anak berak keluar kuning. Semoga anak sis cepat sihat.

Cuba pakai susu karihome tahap 1. Kuning baby saya cepat turun pakai susu karihome tu. Baby saya minum sampai habis kuning je lepastu terus taknak dah. Skrg full bf macam biasa. Ada 1 tin lagi susu karihome tu tak tahu nak buat apa dah sayang kalau nak dibuang susu tu.

11mo ago

sis.. jual kat saya boleh? 😅 huhu anak sy kuning smpai skang huhu

Prolonged Jaundice Baby sy skrg 1 bulan 19 hari. Kuning tk turun² lagi. Last check 12.0. Segala petua dh ikut tp tk turun jugak. Susu formula apa yg ok untk baby kuning ye? Pastu untk ibu yg menyusu ni kena terus pantang makanan ke?

11mo ago

susu lactogen..bby sy dr 300 trun smpai 60..mmg lctogen ssu khas utk bby jaundice..cube google.

anak sy pon kuning lama..prolonged jaundice..kuning naik turun masa awal2 haritu and berat drop..birth weight dia 3.23kg, mase kuning rituh berat dia 2.97kg..nurse suruh sy sulam bf dgn susu formula..bg dia berak banyak..

sy bby bebas kuning hari ke 23..mcm2 cara buat..last2 ambk bakawali leset kat tapak kaki..buat 3x sari..pastu penting..tukar susu lactogen..mmg khas utk bby jaundice..dr 300 trun 100 lbh..pstu last cek 60..

saya doktor sndri yg sarankan lebihkan susu formula dri susu badan msa bby kuning.. baby berak kerap dan kencing kerap.. alhamdulillah trun dengan cepat kuningnya

Boleh sis. Saya sulam bf dgn dupro, tp ikut kesesuaian baby juga. Saya pun 14 hari kuning masih tinggi, tp sbb saya darah O+ pun mungkin jd penyumbang

Sy pn haritu selang seli. Setiap 2 jam sy selang fm dgn bf. Lepas ok kuning sy sambul full bf