Jaundice baby

Susu formula apa yang sesuai untuk turunkan kuning baby? Dan apa yang boleh buat untuk turunkan kuning baby? Saya bf jugak tapi doctor recommends untuk campur susu formula untuk cepatkan turun kuning. Anak banyak berak banyak susu tapi kuning lambat turun.#pleasehelp #ingintahu

14 Balas

sis kalau sis rasa susubadan sis cukup untuk bby better xpayaa Campur susu fm.Saya aritu doc kk suggest macamnielaa untuk turunkan Kuning bby,Saya beli susu fm untuk topup n endup anak Saya masuk wad.Siap doc pakar marah saya sebab bagi susu fm sedangkan susu badan Saya banyak,so Saya cakap doc kk yang suruh lepastuu doc pakar tuu cakap 'xpayaa dengar,if susu badan da banyak buat ap nak topup susufm perut bby bukan besar mana sampai nak minum banyak'xpasal Saya kena marah😅Tapi memang serik nak bagi susu fm untuk turunkan Kuning bby.sekarang anak Saya prolog jaundise da sebulan,da ambik darah kat tangan alhamdulillah result semua okay n bacaan pun nampak turun.Doc cakap nanti Kuning akan hilang sendiri..Nie pengalaman Saya laa.

2y ago

aah saya pun sepanjang berpantang memang ulangalik klinik/hospital, pantang pun ala kadar aje..Saya xpernah minum air sengkuang cina tapi ad Cuba makan anggur hitam

Kalau saya guna anmumlac waktu nak turunkan jaundice anak. Tapi lepas habis satu pek anmumlac, saya tukar kepada enfalac. Dua2 susu ni alhamdulillah okay untuk anak saya. Puan kena cuba dulu mana2 fm yg puan yakin, kalau anak sesuai dengan susu tu, boleh teruskan. Beli dalam pek yang kecil sahaja sebab kita nak tengok anak sesuai tak dengan susu tu

susu lactogen atau susu Kari home ( susu kambing) new Born,mana2 yg sesuai,klo xpun rajinkn susu badan,Bby on demand.. atau just pki minyak AOW waleet,pki dua tiga titis saja dgn air mandian bayi.bby Saya sikit lagi prolonged jaundice..lpas pki AOW baru la turun mendadak,dari 120 ke 57 saja.

ank sy mcm2 care bt..sume x jd..kuning naik turun..sy mnyusu bb sejam skali kjut..berak kencing semua ok.last doc ckp prologue jaundis..sbln pn kuning masih ade lg d dada n muka..ambik darah alhamdullilah xde pe..doc ckp sbb sy n suami darah 0..n bb pn.sbln ulang alik klnik

Bg Mandi dgn Daun dukung anak, anak buah hampir2 nk kna tukar darah. Tapi ada Bangla tu bgtau petua, alhamdulillah serasi, try La Mna Tau. Ambil Daun tu umpal2 dlm air bg Mandi, Klau anak cacing muntah2 pun bg Mandi dgn Daun dukung anak tu ja

susu dutchbaby je.. mmg laju kuning turun.. pglmn sy lah.. beli mcm2 susu.. yg mhl2 pun beli.. buat mcm2 cara kuning xtrun.. last2 misi kat kk desa suh beli dutchbaby ja.. terus turun kuningnya..

8mo ago

najis baby berbentuk biji2 warna kuning ke..

mummy yg kne minum air longan kurma merah..ptu bgi baby susu bdn bebnyk..nti dy berak2 kuning tuh turun..

mandikan kan dngn air sirap suam pstu amalkan pagi² mandikan dngn air paip sejuk ..

anak semua mnum karihome semasa kuning tk smpai 1 minggu hilang kuning

Sya bagi baby mandi aik uncang teh boh & sunquick