Susu formula yang sesuai untuk turunkan kuning

Hii momss, tolong saya. Saya buntu anak saya dah 1 bulan 24hari. Tapi kuning masih tinggi. Semua petua dah cuba. Dan saya bercadang ingin tukar susu formula. Apa susu yang sesuai untuk turunkan kuning.

9 Balas

Tak sure pulak ada certain formula yg bantu turunkan kuning baby. Apa yang saya tahu if kerapkan baby susu turun lah kuning tu. Yang penting if baby serasi dngn formula tu dah ok kot as long as dia berak & kencing normal. Kuning ni baby kena banyak membuang and kecing je baru turun kuning tu. Mcm saya masa baby kuning setiap sejam bagi susu badan still turun sikit2 je dah 2weeks cantu saya bagi formula similac step 1 baby serasi susu tu berak and kencing pun banyak and normal. Terus berdesup kuning tu turun. Btw saya ada pakai t-rub tasneem sapu balm tu baby kuat berak perut pun tak kembung

Tidak semua susu formula akan sesuai dgn anak sis. kena try and error. pendapat sy better sis focus breastfeeding ja. perah susu masuk botol kalau risau sgt. At least boleh nmpk berapa bnyk oz baby minum. Susukan baby setiap sejam supaya baby kerap berak dan kencing. Setiap kali tukar pampers, urut2 baby supaya senang baby membuang. Anak sy pun kuning sebulan lebih gitu tapi sy tak bagi formula, sy bgi susu badan ja.

Mainly kena susukan kerap..1-2oz. (minimum ikot baby) setiap 2 jam..macam saya minggu ke3 saya cuba formula dah. Cuba sebab dr. kata mungkin breastmilk jaundice. Baby pon smpi 1.5bulan masih ada sisa kuning dekat tgh muka..lepas baby dah kuat sikit saya maintain lactogen 1 smpi skrg..mula2 sy pakai formula yg mahal skt yg lg gentle utk perot baby..

Sis bg susu badan. Bg pakai botol so boleh monitor brp oz dia minum. Kalau ikut umur skrg 3-4oz, bg setiap 2-3 jam. Paksa dia minum, kalau dia tidur pun kejut ye. Sy haritu sebulan lebih jugak kuning tp consistent bg susu badan. InshaAllah dia akan turun.

8mo ago

Sy pam susu badan dan bg botol. Kalau masa mula2, setiap sejam sy bg sbb nk bg dia turun cepat. Sejam 2oz kalau umur skrg. Kuning dia turun melalui najis. Kene kerap bg susu dan membuang. Susu ibu yg terbaik.

Dulu sy bg minum anak lactogen, menyusu kerap gap 2 jam sekali even malam bangun setiap 2 jam susukan. Then, sy mandikan guna herba cina, sy beli kt kedai herba. Alhamdulillah, turun.

Skrg minum susu ape, mse ank sy kuning sy bgi susu enfalac, tpi rmai kata lactogen bgus utk turunkn kuning

8mo ago

Susu lectogen sis. Tapi kuning still tak turun

Kena try and error sis. U pilih je susu yang u rasa nak try untuk baby.

anak sy mnum s26 masa bacaan kuning dia tnggi . mnum tu alhamdulillah turun

8mo ago

saya pun bagi s26 sma gold alhamdulillah turun hari ke 8 dah tak kuning lagi

Karihome , saya guna untuk anak saya alhamdullilah turun banyak