First baby

Hi mommies. Yg ada experience, bila you all start beli barang baby? Is it too early or not if i beli sekarang sbb now I’m in 6 months ??

216 Balas

sy pn dh stat bli😆😆✌..wlaupn lg 2 wik more nk msuk 7bln preggy... husben kata kita slow2 bli brg ank.. nk2 ni 1st bby xde pnglmn bli brg bby😂..tkut nti msuk 8bln xlarat dh nk g brjln shopping brg bby..hehe..la ni alhmdulillah dh buat prsiapan sikit2.. mne yg perlu cuci dh get ready cuci ..nti msuk 8bln dh blh fokus mne yg ptt..jd nti klu xlarat ..xde rs sush hti byk xbuat lg n xsiap lg tuk dri sndri dan juge bby😆😆✌..sbb awl2 dh get ready..hehe.. anyway sis take care tw .mg d prmudahkn segalanya..aamiin..

4bln dh beli ..tp baju blm lg laaaa..cuma brg kpeluan lain dahulu sbb time tu mmg ad baby fair murah..rugilaa time tu xbeli ..xkn nk tggu dh ckup waktu bru nak beli..jadi beli sikit2 bilaaa ad baby fair ..time baby fair tu mmg jimat sangat beli..skrg tggu time nk masuk labour room jee bru beli barang untk keperluan hospital tp brgan lain smue dh lgkap sbb beli slow slow sbb yelaaa kalo beli skaligus mana nk cekau duit hehehhehe..

Saya 26mggu baru beli baju 12pasang. Order dr shoppee isnin baru ni, rabu dah smpai kt ofis. Campur campur lengan pendek, suar pendek, baju tido. Itupun lepas saya pi scan utk tau jantina mggu lepas. Katil dan carseat pakai kakak dia punya. Harap2 bole pakai 6 tahun lepas punya brg. Lampin, bedak, mandian, barang saya masa dalam pantang nanti tggu next month. Due saya 1/1/2020. Harap masih ada masa lagi.

doctor suggest beli semasa 6 month pregnancy.. sebab 7-9month dah x larat nak jalan.. start mengah2.. sakit belakang/pinggang... jalan banyak memang digalakkn untuk senang beranak bila dah hujung2 tapi bila tak larat tu focus jadi hilang masa pilih2 barang.. shopping on9 murah2 utk baju semua.. stroller or car seat better beli kat kedai.. ade warranty senang nak tukar..

Sy saran kan beli untuk baju newborn sikit 4 helai cukup,bekong dan bedong baby Dan alat berpantang yg lain kemudian hari baby CPT membesar rugi beli banyak² dulu sy beli lengkap td kebanyakan semua x guna Dr bengkong baby hingga ke bedong guna seminggu je baby dah x serasi.. insyallah hanya kita bijak membeli dan berjimat cermat 😀

4y ago

Betul kami beli set berpantang last² kena Czer

Sy dah masuk 7 bulan baru beli brg baby. Setakat ni masih larat lagi berjalan, hehe. Tu pun slalu usha shopee dgn lazada kalau ada sale, lagi gatal je tangan ni nk beli. Tp kena sabar, sbb baby ni cepat besar. Nnt pakai kejap je dah x muat. Beli awal nnt dah blh basuh n packing siap2 masuk beg, takut terberanak awal 😂

Mse anak 1st ngn 2nd,6bln+ dh start bli sikit2 brg bby. Skrg tgh preggy anak ke 3,dh 28w pun x bli ape2 lg,cuma cuci baju2 abg n kakak dia je sbb byk dh. Nti tinggal nk bli sikit2 je dlm minggu dpn. Topup2 apa yg patut je mcm towel,blanket, pampers ngn keperluan sy mse berpantang je.

5y ago

Samala Kita...top-up brg ibu..pakai baju kakak2...tahun Lps baru ja bersalin ank ke2..😂kemungkinan ni juga baby girl yg ke3..

Better cari awal..beli yg unisex..nnt bila dah tau gender br add on skit2..klau unisex bole guna turun temurun.😅 Beli sblm sarat..kang dah sarat nk kuar jalan cari..mengah mommy..brg pantang lambat xpe..brg Baby yg penting.. masing2 dgn taste masing2..nk cari amik masa ,😄

saya beli time 7 bulan.. itu pun saya beli 4 psg romper 4 psg set newborn baby punya baju yg complete ada mitten , barut 5 pcs. lampin 8pcs dgn tuala mandi 4 helai.. saya gunakan ini sja dlm 2 month.. bila baby dh mula besar tak muat baru saya beli lagi..

Better sedia awal.. Tak sekaligus keluar belanja. Masa anak sulung Sy Tak sedia awal sgt tp adala beli sikit2.. nak ditakdirkan keluar awal. Sebulan lbh awal Dr due date. Kelam kabut la suami Sy beli brg. Lelaki plak kan.. mana nk fancy2 semua baju kaler putih je.. haha..