Angin

Hi mommies..sy bru pregnant around 6 weeks..nak tanya, normal ke kalau saya selalu rasa sakit perut berangin2 mcm gastric even masih kenyang atau baru lepas makan??

65 Balas

saya pon alaminya, saya tanya doktor..doktor kata NORMAL utk awal kandungan..jangan lewat2 makan..4jam sekali makan tp dgn kuantiti sedikit.Dan jangan makan yg pedas2 dulu utk 1st trimester

5y ago

Terima kasih ya awak.

jangan sapu minyak kat perut just tahan je. its all pregnancy things. makesure jangan makan spicy food too much. lama nanti hilang la. i dah masuk 8 weeks dah tak berangin teruk mcm dulu

5y ago

Huhu.. baru rasa nak letak sikit minyak atas perut ni..tq sis..

Mak saudara sy bagi petua, kalau kembung time pregnant, sapu minyak angin dekat betis. And tiap kali kembung, mmg saya amalkan macam tu. Mmg hilang kembung 💕

5y ago

Ha ah sis.. sy wt cmtu gak... Alhamdulillah ok...

Saya pown 6 week jugak..mmg perut rase berangin...x selesa..pedih hulu hati..asyik sendawa&kentut je...& Rase lapa je memanjang...tpi mkn sikit je..

5y ago

🥰🥰🥰👍👍👍

Mcm sy... Punya x selesa masa 5-8weeks... Sendawa & kentut memanjang😂 tp skrg dah 3bln kandungan, alhamdulillah dah kurang.. Perut dah x berangin dah~

5y ago

Takpe..skejap je tu..enjoyyy the moment..

Sama... Dah makan n x lapar pun still rasa angin tersngkut kat dada.. Loya mcm nk muntah tapi tak muntah... Pastu lagi tahan lagi pening.. Sudahnya tidur je ubat die

5y ago

kan sis kannn..sama sgt ni situasi kita..bila tidur je x rasa loya tu..bila bgn automatic tekak loya balik n pening2 😭

Sama 😐 perut rse xselesa ... mkn pon xselera . 😢 tpi perut lapar .. asik muntah angin jerrrr . 😐 kena mkn sblum lapar ... air teh kena tnggalkn ...

5y ago

samala kita sis😓

Boleh makan gaviscon. Tapi better jumpa doktor. Saya dulu jumpa doktor, doktor bagi ubat pil untuk gastrik yang tak effect baby. Alhamdulillah okay.

Sy pena msa awl kndungan.. Perut msuk angin.. Doc bgi gavison jugaa.. Tpi sbaiknya sis p klinik laa.. Skli cek mslh kshtan jugaa..

Better pergi klinik sebab ada spesifik ubat angin untuk ibu mengandung.memang selalu tu sebab kandungan tengah membesar.