Angin

Hi mommies..sy bru pregnant around 6 weeks..nak tanya, normal ke kalau saya selalu rasa sakit perut berangin2 mcm gastric even masih kenyang atau baru lepas makan??

65 Balas

Mcm sya sis, sya Pakai stoking sjk Dpt tau mengandung ni...pagi sya Mandi air Panas,minum air suam..klu Mkn sya mkn dlm kuantiti sdikit2 n sya Pastikan Da bread utk Elakkan Dr gastric..sya Mcm sis jg.. Sya da alahan,loya mual n muntah truk.. 2 mggu llu Kna admit hospital sb kurang air, kurang garam n keton ( jangkitan air kencing)..cara nya sya Pastikan mkn pisang sekurang2 nya 2 biji 1 hari,air kosong wajib minum wlpun trpksa..mkn Ssuatu yg kta ble mkn.. Elakkan mknan brminyak.. Rehat yg Cukup

5y ago

Oh patut lah.. Saya makan pun boleh jadi gastric. Kadang saya pun pelik.. Sakit perut sampai menangis2.. Ni masuk angin + memulas... Saya terlebih rehat sis yelah sbb tak keje kan.. Saya just banyakkan senaman je..

letk je minyak angin urut sis . blakg pon urut mtk suami urut kn . mmg bole kembomg mse preggy . kdg nk kentot pon nk meneran kuat2 . ahaha saba jela . mkn mknn yg bole buang angin sis. bole juga mkn sup halia sblm tido supye mudh buang angin . klau sy . sy mtk suami urut kn blakg lps tu urut perot sikit . bkn urut kuat2 tu sis . urut ala ala je bg slesa n bg buang angin sendawa n kentot . smoge mmbntu

Sy pun sama... Silap mkn je perut x selesa. Nurse pesan.. Jgn mkn pedas. Benda berminyak n minuman bergas.. Dlm perut kita ad hormon yg sentiasa bergas.. Tu la jd perut dok bergelodak sentiasa.. Sy start minum jus mamariam..bole la kalau nk cuba sis sis sekalian...

Alaaaa siannya...sama time preggy, sakit giler, xslesa tpi sy guna minyak kayu putih, Alhamdulillah ia sgt mmbntu, smpai lah c baby lahir, Yg pakiakan skali Syukur Alhamdulillah bb dah 9bulan xperna skali kmbang perut, tpi beli yg botol plastik tau jgan kaca...

5y ago

Oh.. Boleh lah jap lagi pergi beli.. Try hat ni pula.. Mana tahu boleh kurangkan kembung perut saya ni..

Mmg la.. Tgh proses bby perut mmg tgh tak selesa... kne gerak jln dlm rumah byak skit bg angin tu kuaq . Sapu2 skit. Pastu da pnat jln tido je... gastric jaga jaga senang mai.... mkn biskut jacoobs jgn amek teh ngan kopi . Susu skit halia pun ok juga...

Saya pun mnglmi yg sm..klo msuk angin smpi muntah2,cirit birit..dh mkn pun still ttp lpr..pergi klinik dia ckp gastrik,so dia bg ubt gastrik sruh mkn..msuk ni sy dh 6 kali kne bnda brulang.. thn je lh,nk wat cm mn..air gram sntiasa stndby .

5y ago

*Samalah

same laa...dia pnya berangin tu xtau nk ckp..psing kiri x kena kanan x kena..dduk x kena bring x kena...x mkn lpar.dh mkn nk tkluar blik..msuk blik air mntah angin je smpai kluar airmata..huhuhuhu..spu bam angin sis..

Sy pun mcm tue asyik mkn je sampai berat naik mendadak 8kg dlm 5buln..hahah mkn kerap sis ambil ringan2... jgn mkn pedas2...skrg dah 5bulan ok sikit seminggu 2x ja rasa..klu tk hari2 pedih perut angin

Jangan la berurut kalau sayang baby. Sis mintak suami urut belakang badan dgn minyak yuyi. Lega sikit nanti. Jgn lambat makan ye. Makan sikit tapi kerap. Perut jgn buh minyak ok. Belakang takpe.

Emmmmm... Klu ikutkan Tak ble.. Doctor n nurse pun Da tegur.. Jgn... Trutama bahgian perut... Tp klu skdar picit d bahagian bahu, skitar Kaki ble.. Utk kurang Kan rasa ketidak selesaan bdn Kta..

5y ago

Ohh yekee.. Tapi saya tak pernah urut kat perut , just sapu minyak yuyi kat perut then kat blkg.. Blkg tu urut sikit lah tapi bukan dkt pinggang..