Hb drop 8.7 biarpun tk mnm cafein, suka mkn sayur, mkn iberet 2-3jam selpas mkn mlm ada yg mcm sy x?

20 Balas

saya mula2 makan zinkofer tapi tak sesuai rasa pening dan mual2 dan hb drop 10.9 so saya minta kat misi nak tukarkan ubat sebab dulu anak pertama saya makan ubat 4jenis hb sentiasa cantik ja , sekarang hb dah ok .. lagi satu pegawai pemakanan hari tu dia cakap jangan campurkan minum susu dengan makan nasi serta ubat .. kalau nak makan ubat tunggu 2jam sebelum atau selepas makan dan kalau nak minum susu pun sama puan , selepas makan nasi atau ubat kena tunggu 2jam baru boleh minum susu ..

sy mkn zincofer/iberet tolak dgn air sunquick/ribena/jus utk serapan zat besi yg lbh berkesan. ubt ni sy blh telan waktu mlm je sblm tdo. kalo ambil waktu siang sy jd mual dan loya. siang sy ambil supplement sblm breakfast. selama pregnancy sy stop ambil cafein/teh/milo/choclate. sy bykkn mkn daging merah (bt wrap dgn daun salad mcm ala2 korea tu) sup bayam merah dan jambu batu. susu saya minum tp sblh petang. susu pun blh serap zat besi jd sy elakkn ambil dekat dgn waktu sy mkn ubt.

sama macam saya ngandung anak first. tukar la cara makan mcm mana sekali pun tetap sama juga bawah 10 . sampai xtahu dah nak buat apa . siap kene makan ubat cair darah lg masa ngandung . segala makanan yg blh drop hb elak habis . bila ambik darah keputusan ok je . pregnant kedua pun sama juga hb low tatahu lah kenapa . pembawakan ke apa . masa x pregnant pun hb low juga 😂🥲

Cuba try mkan ubat dgn air sunquick kosong. Lepas sejam lebih baru breakfast. Cara tu berhasil utk saya, naik 12. Klau mnum susu sya mnum wktu malam ja. Dlu hari2 makan bayam jambu batu n kerang supplement mcm2 tetap tak berhasil utk sya. 😊

saya makan Iberate subuh jam 4:30am. sarapan elak minum susu. milo, teh ..paling bagus minum air putih ja. kalau mau jus buah ok. makan buah dan sayur lebih banyak dari nasi..

Kdg2 sbb mmg kite tkboleh tolerate. Sye makan maltofer ikut time, dh tk amek caffein. Tetap drop tkpernah statik/naik. Last2 28 weeks kene cosmofer. Pasrah jela 🤣

2y ago

Masukkan ubat iron dlm darah. Kene iv drip kalau hb awk tk naik jgk sblom 28 weeks. Nnti mesti misi akn explain bende ni. Jgn risau tkde pape pon sakit pon tk. Terima je yg terbaik utk bby dlm perut.

Sy makan zincofer x pernah skip,mkn syur dan ikan,mmg kurang makan dging,klu mkn pun kauntiti yg sdikit ikut mood..pun drop dari 12 ke 10.5

Sbb kalsium ngan ubat tmbh darah..x blh cmpur..saya hrtu hb drop..trus tukar cara makan ubat...trus naik dan naik..xtrun dh

2y ago

Saya makan ubat iron coklat bulat kecik tu, setiap pagi 1 jam selepas sarapan. Tapi saya pastikan tidak minum susu sebelum makan ubat tu. HB saya dari 11.2 naik ke 12.1 dalam masa 2 minggu lebih. Setiap hari saya amalkan juga makan kismis. Kismis sunview yg jenis black seedless tu hehe. Ikut kajian, kismis adalah sumber iron yang baik dan membantu mencegah anemia. Tapi sehari makan tidak boleh la melebih segenggam tangan walaupun sedap kismis tu hehe

haritu sy drop skit hb, trus sy double kan portion protein,maintain ambil susu sayur. bacaan hb terus cantik 12.7

macam saya lah, mkn iberet tak skip, buah semua dh mkn . tak naik tapi makin drop :'(

2y ago

awal awal dulu doc bagi obimin lepastu takboleh masuk lansung tukar zincofr. pun sama x boleh telan. iberet je mampu . hmmm doc pun smpai pelik mana pergi darahnya