Hb drop 8.7 biarpun tk mnm cafein, suka mkn sayur, mkn iberet 2-3jam selpas mkn mlm ada yg mcm sy x?

20 Balas

sy mkn zincofer/iberet tolak dgn air sunquick/ribena/jus utk serapan zat besi yg lbh berkesan. ubt ni sy blh telan waktu mlm je sblm tdo. kalo ambil waktu siang sy jd mual dan loya. siang sy ambil supplement sblm breakfast. selama pregnancy sy stop ambil cafein/teh/milo/choclate. sy bykkn mkn daging merah (bt wrap dgn daun salad mcm ala2 korea tu) sup bayam merah dan jambu batu. susu saya minum tp sblh petang. susu pun blh serap zat besi jd sy elakkn ambil dekat dgn waktu sy mkn ubt.