Hb drop 8.7 biarpun tk mnm cafein, suka mkn sayur, mkn iberet 2-3jam selpas mkn mlm ada yg mcm sy x?

20 Balas

Sbb kalsium ngan ubat tmbh darah..x blh cmpur..saya hrtu hb drop..trus tukar cara makan ubat...trus naik dan naik..xtrun dh

2y ago

Saya makan ubat iron coklat bulat kecik tu, setiap pagi 1 jam selepas sarapan. Tapi saya pastikan tidak minum susu sebelum makan ubat tu. HB saya dari 11.2 naik ke 12.1 dalam masa 2 minggu lebih. Setiap hari saya amalkan juga makan kismis. Kismis sunview yg jenis black seedless tu hehe. Ikut kajian, kismis adalah sumber iron yang baik dan membantu mencegah anemia. Tapi sehari makan tidak boleh la melebih segenggam tangan walaupun sedap kismis tu hehe