Tolong sy kawan2

Hb sy 9.7 . Boleh tak ajar tips mommies buat utk naikkan hb . Doktor bg zincofer mkn 2 kli sehari. Semoga sesuai dengan saya.

62 Balas

ntah la dri anak sulung zincofer x sesuai ngn sye, bru ni dokto bg,sejak mkn zincofer tu, hb sye makin trun,smpai 11 je, mmg risau gk, sye mntk tkar ,last check hri tu naik da 11.3.. mkn yg kecik2 tu.. lg 1 sye bru cuba suppliment gulsan tu.. kafien kne stop

Makan suku2 separuh dengan lengkap. Saya after amalkan makan suku2 separuh kgn campur minum coffee/susu masa makan tu. Alhamdulillah naik. Pakar pemakanan yg suggest. Saya on zincofer juga. Alhamdulillah dh x cepat pening bile HB naik

sy pun dpt zincofer,sblm ni xnaik hgb sbb mkn wktu pagi krn mkn breakfst x sabar mganggu penyerapan vitamin,so sy tukar mkn zincofer waktu mlm sblm tdur brsama air limau kosong, alhamdulillah hgb naik cantik!

3mo ago

betul. sy buat macam ni menjadi. nurse pun suruh minum air limau atau makan buah yg vitamin c. better yg masam sebab nk elakkan muntah. elakkan minum susu serentak dgn zincofer. kalau ambil susu pagi, ambil zincofer waktu malam. kalsium boleh halang zincofer bertindak balas. jadi xberkesan.

Saya memang hb low, saya makan zincofer dengan air perahan limau.. makan jambu batu.. makan hati ayam.. and kalau sis sempat bli yang d’aura minyak kelapa dara softgel.. saya amalkan softgel tu..dari hb 10-10.8-10.9 then 12

minum horlicks dgn susu fnleaf full cream. sy pon hb x naik2 mkn zncofer 2 bji shari msuk iron lg..x naik jgk..bln last dkt nk bsalin sy mnum hrlicks blh ktekan stiap hari..x sgka 2 mgu skli hb mkin naik..smpi bsalin

sy hb ngam2 duk takat 11..tp doc bg sy iberet.. skg sy amalkan mkn iberet dan minum bancuhan pati delima gulsan.. alhamdulillah naik 11.2 ke 11.8 .. disamping tu jgk byk mkn sayur hijau dan jambu batu

kalo tiada perubahan (zincofer) sis boleh cuba (maltofer)... sy dulu penghujung hamil hb low sempat amal maltofer 2 kotak... Alhamdulillah bacaan normal semuanya... _dr pengalaman sy laa_ 😉

kalau awak ada belanja lebih boleh cuba susu calla milk . Saya hb dulu 10.8 je lepas konsisten naik 12.4 dan maintan 12.3-12.4 je . Jambu batu , kerang , kacang kuda pun boleh amalkan . 🥰

try minum sunquick tanpa gula setiap hari . saya dok minum tu hari2 selalu hb elok tak pernah rendah . ada jugak minum susu hl . makan buah oren hari2 . ada jugak beli calla milk .

mkn buah jambu batu,ikan bilis,hati ayam..bnykkn mkn sayur² hijau sya masa 28w pun hb prna turun smpai 10..ubat sya jarang mkn,cuma fokus mkn mknan yg sya tulis d atas tu ja😊