Kurang sel darah merah (hemoglobin) - Anemia

Sy preggy 20weeks+. Ada nasihat / cadangan tak utk naikkan HB. Doc dh bg zincofer tp hb drop to 10.2. Lps doc tukar vits bg ion, folic asid, ascorbic asid n B complx tp hb drop juga to 9.5. Then doc sggest bli kt farmasi ubt nama Maltofer, doc sggest 2 bj b4 sarapan. (Tp pkr pemakanan suh amik 1bj pg n 1 bj mlm after meal / farmasi pula ckp 1 bj after/during meal - BUNTU sy jdnya 😅) hrp2 membantu. FYI, pemakanan sy jaga, mksudnya xambil caffein and mkn pun complete sayur buah semua sb experience ank 1st dulu hb low juga tp tak seteruk yg ni. Lg 2 mggu nk kena monitor lg.

11 Balas

biasa kita akan ikut apa doc bgtw. jd kita akan ambil ubt mengikut apa doc suggestkan bersesuaian dgn rekod perubatan kita dan kes yg berlaku.. dan satu lagi kena chck cara kita ambil ubat tu dgn cara yg btl atau tidak.....jika dlm ms yg sm puan ada jmpe pakar pemakanan yg dh doc arrangekan utk puan...dan pakar nasihatkn puan makan 1 biji pg dan 1 bji malam..puan try la ambil cara pakar suggestkan... in case xbrjy..try cara doc suggestkan... antra dua ni je puan kena choose either one doc or pakar pemakanan suggestkan...sbb mereka tw ttg sejarah perubatan puan dr farmasi tmpt puan bli ubt tersebut..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

Maltofer bergantung dengan hb kite. Kalau hb biasa boleh consume 1 biji skali. Tapi kalau dh drop mmg akan makan 2 biji skali makan. Sye pernah drop kene amik maltofer 3 biji skali makan tapi masuk hospital dlu sbb pengsan. Then doctor drip ubat iron dlm darah. Alhamdullilah lepas tu hb cantik je. And consume maltofer sebiji je. Sye amal kan jus delima original and fresh oren pure. Usaha utk naikan hb

3y ago

betul sy pun sama. mengandung 20w. hb drop kena amik maltofer 3 biji sehari. tp tah lah. rasa sesak nafas sangat2. takde lah pengsan. semalam baru lepas drip cosmofer 6 jam lebih kena drip ubat. lagi dua mingu bru check hb. harap2 naik lahh

Ubat tambah darah mcm2 ada utk pregnant. Sy mmg tak boleh zincofer n iberet. Pastu tukar maltofer mkn 2 biji naik sikit2. Ni dah tukar obimin hb 12

3y ago

Aah sy mkn obimin pluz sblom tido. Mungkin bleh sis cuba obimin

try minun susu delima kurma ar-rayyan, makan tlur mata ,minum holiks...pelan2 hb akan naik...sya amalkan 1bulan dri 11.0-13.0

makan kerang rebus, hati ayam, daging, bayam merah, or makan ubat iberet 2kali sehari. sy pun tp dah okay balik

Utk HB cantik Saya amalkan buah jambu batu dan kiwi..

makn buah jambu batu buah delima..

Try minum susu kambing sis

Makan kerang...