Zincofer ke Maltofer

Sy hb low. Dr bg Zincofer. Xngam, tukar obimin. Masih x boleh. Pening muntah. Tukar iberet. Juga xok. Last beli maltofer. Harap2 hb naik. Jumaat ni appointment di klinik. Ada ibu2 kat sini pernah try maltofer?

15 Balas

Saya mula2 mkm zincofer x bole sbb muntah je last tukar iberet alhamdulillah dri hb 9.9 naik 10.5.sis kna mkn mkanan yg tmbh darah sama x boleh harapkan ubt je.sy juga usaha mkn daging merah, kangkung,peria ,betik ,tembikai dan kerang.insha Allah dgn izin Allah naik la hb nanti.janji kita usaha sis.sy ada tanya nurse klau kita mkn maltofer boleh tapi dia x cukup kna tmbh vitamin lain sama bgi hb naik.

sama dgn sy, zincofer muntah blik,tkr maltofer tp naik trun, doc bising misi bising sbb hb jd mkin rendah, sy tkr pd iberet..allahu..telan mlm sbelum tido, bgn pg muntah...😭😭 sy x tahu ygana satu lg nk kn mkn...

Sy makan zincofer... Kalau amik waktu pg nanti muntah & sakit kepala... Kalau amik mlm pun time sblm tdo... Lepas makan terus tido.. Xde la rasa nak muntah ke apa... Sbb nurse sy suggest amik mlm

Sama sy hb low..sy pn xbole tolerate zincofer ke obimin ke iberet ke..semua mkn muntah..bila muntah bleeding..fobia sgt..last2 mkn maltofer je br ok..hb pn maintain 10 lebih..klu x 9 je..

Last pregnancy makan zincofer, hb sangat cantik. Previously makan obimin, hb xdela secantik macam makan zincofer. Pregnancy kali ni baru amek folic asid sbb belum bukak buku lagi.

4y ago

Utk sy zincofer lebih baik. Obimin sy consume masa first pregnancy, misi selalu komen darah rendah. Zincofer masa second pregnancy, Alhamdulillah smpi bersalin.

Sama kes dgn sy, maltofer je boleh terima, tp hb x naik ok jgk sejak masuk minggu ke 31 dr 12 turun ke 10.3, so, baru je lepas cucuk venofer, 14 hb nnt tgk keputusan ok ke tak..

2y ago

venofer tu ape yer?..maaf sy x tahu

Sy. Consume Maltofer syrup. Hb naik tapi tak byk. Last sekali sy consume MKDI sis. Terus mencanak naik, alhamdulillah

4y ago

Nak paste gambar dah tak bolehh pulak kat komen sini 😅. Boleh klik link ni sis, sy bagitahu details pasal MKDI ni 🤗 http://www.ibudihatiku.com/sitinurnazihahMKDI

Saya makan maltofer dari week 5- week 12. Tak naik naik hb. Now tukar makan iberet. Harap harap naik lah checkup nanti

Dua2 ni sya prnh cuba tp lmbt naik hb sya. Jd sya tukar iberet trus naik pg 14.. Cuba obimin pluz klu tdak naik2 jga hb tu

4y ago

Maltofer boleh ambil 2biji

sy da makan maltofer lebih kurang 3 bulan kalau tak silap, alhamdulillah naik cantik aje setiap kali p checkup..