Assalamualaikum... Maaf saya nak tanya... Air ni boleh minum tak utk naikkan HB tak tp ada GDM......

HB dan GDM

Assalamualaikum... Maaf saya nak tanya... Air ni boleh minum tak utk naikkan HB tak tp ada GDM......
12 Balas

Tengok jadual nutrien & ingredient kat kotak tu, ada gula dan carbohidrat tak? minuman mcm ni mmg ada gula.. less or not je lah. yg carbohidrat kena less 15g per serving. So sesuailah minum jika no sugar & less carbohidrat utk GDM mommy.

kalau ada gdm better jangan. biasa air macam ni even dia kata sugar free, still ada sugar kat dalam. gitteww. try makan buah2. tapi kena consistent, 2 hidangan buah tk silap sy kalau untuk ibu gdm. pilih buah yg boleh naikkan hb.

macam saya naikkan hb minum air bliss buah + ubat tambah darah je Alhamdullilah hb maintain 12 , dan saya pon ada gdm , cuma mommy kena pandai control makanan tau .

makan buah jambu je untuk naikkan hb , takde gula lagi pun. sesuai nak makan untuk hb and gdm

Kalau takde gdm takpe. Kalau ada gdm tak boleh. Gula tinggi dalam ni

hm ...beli buah delima mesin sendiri... better without preservative sugar

saya kalau naikkan HB . sy minum susu HL je . itu yg boleh mmbantu sy .

Makanan apa yee yang boleh naikkan hb ? HB saya turun baru baru ni 🥺

sy mnum susu kmbing wildan .. mula2 hb 10.6 .. dh mnum naik 12.4

minum pati delima gulsan. works wonders untuk naikkan hb saya

2y ago

Saya pun try gulsan, Alhamdulillah bagus. Saya ada lgi 2 botol yng lebih sbb bru bersalin, saya nak jual rm10 ringgit sebotol je + tambah postage rm10 , kalau nk cuba, nanti sya drop no