Alhamdulillah

Hari tu saya pernah tanya dalam ni tips nk naikkan hb..alhamdulillah terima kasih semua yg share tips..sgt membantu.. Dalam masa 2 minggu hb sy dr 10.7 naik 11.5.. Cara saya naikkan hb sy. First saya makan iron tablet dgn air jus.. Second sy makan jambu batu sehari separuh biji..means dua hari akan abis sebiji yg besar tu.. Third sy jadikan kacang kuda sbgai snack sy..kacang kuda merupakan kekacang yg sgt tinggi kandungan zat besi..sgt disarankan utk ibu yg hb low..pakar pemakanan yg bgtahu sy. Fourth sy tak minum caffein includes koko, milo Fifth ikan bilis sy makan ikan bilis goreng yg halus2 tu sesenduk sekali makan..dua hari sekali mmg sy makan. Sixth makanan harian sy mesti at least ada tiga benda yg akan naikkan hb sy.. Allhamdulillah within 2 weeks naik hb sy..baru rs semangat..hope this post dpt membantu ibu2 yg ada masalah mcm sy juga.

9 Balas

Thanks Info dear. Sy last 2 weeks hb naik. Harini turun balik sbb sy mmg tkleh msuk lgsung ion tablet th😭 nk kena beli oren sunkist la cmni buat jus

5y ago

Ok dear tqsm 😘

Tqsm sbb share a little bit infor about cre nak naikkn hb..skrg hb sye 7.9 rsah yg sgt2 dibuatnya..hope info ni dpt membntu sye skit2

5y ago

Insyaallah..yg penting ubat jgn tinggal lgsg..no skip n minum dgn jus..sb ubat tu 80% akan naikkan hb kita..selebihnya makanan kita tu akan menyokong n bg serapan lebih iron tu pd bdn kita..jgn lupa makan jambu batu n kancang kuda sbgai snack taw..

jadi sis amalkn jambu batu lah ni apa ya aik minum yg bgs untk brkfst untk ibu2 mcm ssh pula nak makan ubat kalau bnyk pantang

5y ago

Ye sy makan jambu batu hari2..n ubat xskip lgsg..minum dgn jus..kacang kuda sbgai snack..mmg byk pantang dear..tp for baby kena la kuatkan smgt..

Tq.. memang tengah nak naikkan hb.. saya 10.9 baru buat buku 9w dah sangkut macamtu..

5y ago

Haaa..awk try yg sy ckp tu..insyaallah..yg penting ubat tambah darah tu jgn skip lgsg taw..sb 80% hb kita akan naik daripada ubat iron tu..makan ubat iron masa perut kosong atau 2 jam selepas makan nasi.

alhamdulillah 👏🏼👏🏼👏🏼

Good.alhamdulillah.sama2

Syukur alhamdulillah

Alhamdulillah sis

👍👍👍