Baby 2 Bulan 6 Hari

Hari ni dah masuk hari kedua baby saya demam. Suhu dia turun naik. Paling tinggi, 37.3c.. Isnin baru ni, dia kena cucuk untuk 2 bulan. Any tips untuk bagi cepat turunkan suhu badan.

5 Balas

Laa. Ksiannya. Kerap mandikan baby msa demam. Klau blh time suhu bdan tgh panas tu mandikn dgn air sejuk. Lgi 1, setiap kali lepas cucuk kt klinik blh try sapu bawang merah. Amik bawang merah sebiji, potong bhgian bontot bwg & sapu bwg kt tempat kena cucuk. Petua ni sya dpt dri mak sya & mak2 sedara. Alhamdulillah anak sya dri baru lahir smpai skrg x pernah demam bila kena cucuk

4y ago

Thank you sis

G frmasi. Gtau nk beli ubat demam. Ingt skli berat ank. Nty phatmacist kirakan dos berdsarkan berat. Ank sy tiap kli lpas ccuk. Nurse bekalkan skli ubat dmam. Bg 1 dos siap2.. alhmdulillah lpas tu xdemam dh. Sbb msa pertma kli ccuk tu dmam kjap. Dan ubat demam slmat ya utk bby. Bg ikut sukatan dan masa yg btul. 😊

mndi dgn air lemon stiap hri..Pastu jerlum kerap dgn air lemon kt bdan kepala smua2..Xpon guna aloe vera gel kt selurh bdan dia bg hilang pnas2..Sis guna coolfever kt dia boleh jew..Siang biar pkai pmpes jew.Mlm pkai bju nipis2 @ berlubang...kipas on je kt dia...Tpi suhu 37.5 Keatas bru dikira dmam sis..

Standby tuala lembab dan sentiasa tuamkan kat anak terutamanya kepala, supaya suhu turun, kalau ada ubat doctor kasi bagi bagi makan. Air asam jawa sebenarnya elok lumurkan kat kepala mmg suhu turun cuma ada org tak suka buat sbb masam..tapi sy semua anak demam sy buat macam tu.

Kerap mandikan baby dengan air sejuk..