Cara turunkan suhu demam

Hi mums , boleh tahu tak mums yg ada baby pernah demam macam mana cara nak turunkan suhu baby eh? Si kecik sya ni 1thn 1bulan first time demam dah 4 hari suhu naik turun tapi dia seorg yg aktif. Masa first demam tu ada bawa ke klinik then bg ubat demam tpi still tk surut suhunya. Adakah ok atau kena jumpa doc? Sya risaukan keadaan suhu badan yg tak turun, tpi dlm masa yg sama lega sbb dlm demam dia aktif bermain.

2 Balas

Alhamdulillah anak aktif. kalau saya anak demam,saya ajak dia mandi berendam dalam besen 🤭. saya buatkan anak bubur + ayam + sayur + black paper. ataupun sup ayam blackpaper. anak tdor saya tak pakaikan baju seluar. just Pampers/spender je. biasanya 1 ke 2 hari demam dah elok. dahi letak kain basah. dan kerapkan basuh kepala anak. mintak anak minum air masak lebih. pantau suhu anak ye sis. demam yg terlampau tinggi ni bahaya. kalau dah berhari² demam masih tinggi, sebaiknya sis bawak ke emergency je. kat hospital nanti doctor mungkin akan ambil darah. kalau ke klinik swasta pulak,bila demam tunggi biasa doctor masuk kan ubat bontot. semoga anak sis cepat sembuh ye,sebagai ibu saya faham perasaan sis tu. risau kan bila anak tak sihat..1

ank2 sy xpernah larat demam..ape y sy bt..kerap mndi wktu siang..mlm sy bnyk basahkan n lap badan ank..d celah2 lipatan n tulang blakang..sy bg ubt btul2 ikut time..air masak.mcm lap tu klu nk letak asam jawa ke..lemon ke pn xpe