sedih

hari ni asa sedih.. sebab pergi chekup. dr kul 2 smpy kul4.. bila dh siap. whtspp suami cakap siap. dia pn dtg ambik.tp terkilan suami tak tanya langsung perkembang sy dan bby. sedih allah je tahu. tapi sy kuatkan diri sy yg bcerita. suami ckp oo yeke.. tu je lepas tu suami ckp hall lain. sedih sgt. sy dh 20weeks.tp sy sentiase dalam keadaan stress.. sedih setiap mase..

56 Balas

i feel u too dear.. 😌dulu kalau pegi checkup sensorang je. suami mls nk teman. kalau pakse baru nk teman. tu pun boleh kire brape kali. anak first spatut nye kte excited lah kan, nk mnje lebih2 ngn suami, tapi suami sye suruh jgn ngade2,buad je kje mcm bese. satu hari sye gado besa ngan dye sye ugut nk bunuh bby dlm perut , sambil tumbuk2 perut. lepastu dye peluk sye n mintak maaf. lpas dh brsalin pn mcm tu, nk mintak tolong tuka pampers ank pun susah, sume sye buad sorg2. pastu bile ank nangis,sye biar je . bile dy tanye knpe biar, sye jwb la, 'tanggjwb jge anak bkn kje istri sorg, apa guna die ade ayah klau ibu dye je yg jge dye. pegi la bgi dy susu,bagi dy tydo ' pastu baru la dy mintak maaf merayu2 suruh susu kn anak sbb dy xreti nk buad sume tu. sye kate la , awk xreti sbb awk xpnah nk bljr jge anak,xreti tu bkn alasan, ni bru anak sorg, klau 10 org, mati sye nk buad sorg2 sume. .lpas tu sye luah je sume yg sye rse slme ni. lpas dari tu bru dy amik berat pasal sye ngan anak. sye just cerita je lah pngalaman sye kt sis, tapi jgn jdi kn contoh plak yg x elok tu. sye buad mcm tu nk bgi pngajaran kt suami, bkn nk kurg ajar dgn dye. lpastu sye akan mintk maaf blik. ape2 pun skrg ni klau ade mslh sye akn slowtalk dgn suami. pesanan sye, sis pun brbincang lah elok2 ngn suami,bgitau ap yg sis rse. laki ni xtawu ap yg kte rse sbnr nye. tke care dear. 😘

5y ago

tulahh.. pape pun , byk kn brdoa je.. tuhan je yg mmpu lembutkan hti yg keras..mcm mne pun diorang suami kte,syurga kite kat dye..ape pun prangai buruk suami, kne slalu pkir positif, mungkin x slame nye dye prangai cmtu, mngkin stu hri nnty dy akn brubah n kenang pngorbanan kte sbagai istri . kne byk bsabar wahai istri2 sekalian.. huhuu 😘😉

kadang-kadang orang lelaki dia tak faham bahasa kiasan kita. macam suami saya, dia pesan siap-siap. kalau nak apa-apa, bagitahu. jangan buat muka berharap abg mengerti maksud awak. abg tak pandai baca fikiran orang. jadi sejak tu saya amalkan terus terang. alhamdulillah. hati pun tak sakit. sekarang saya baru 9 weeks. anak 1st setelah 3 tahun menanti. suami saya pagi kerja. balik kerja kemasjid. balik masjid main dota. 😂 tapi bila kita terus terang, dia akan tolongg. contohnya saya mual. nak muntah. "abg. tolong sapukan minyak angin. sy mual. rasa nak muntah" terus dia akan tolong. mungkin ade cakap tak semua suami sama. tapi tak salah kita mencuba ubah cara kita sikit supaya dia faham apa yg kita perlu. ❤ take care ye sis. moga dipermudahkan urusan.

5y ago

sama mcm saya.. apa2 hal kena direct to the point.. kalau x mmg blur memanjang la husband.. tp husband suka bercerita dgn baby.. tu yg tau dia sangat excited dan x sabar❤️

Kita sebagai isteri kena paham suami kita ni mcm mana. Ada yg pndai tnjuk kasih syg.. Ada yg pndai melalui perbuatan saje.. Mcm suami sy xpndai nak kata sweet2.. Dia lakukan dgn perbuatan.. pg check up dia sendiri ikut masuk bilik nk tgk baby bila scan.. Xyah ajak pun.. Bila tgk pkmbangan baby sy excited nk cter lg bila dah masuk kete.. Dia dgr n senyum bila sy tunjuk baby scan.. Memg ada terasa bila dia kurang bertanya.. Lama2 sy phm suami sy memg mcm ni.. Wlaupun ni first baby dari sy.. Dia dah ada 3 anak dgn ex yg lama.. Be positive sis.. Kita pregnant ni memg byk terasa emosi lebih.. Jaga diri n baby k.. Sy pun dah 20w ☺

Memang begitu.nak suami sering sibuk.tapi kitalah kene rajin buka mulut.cuba cerita pasal jantina bayi selalu mereka akan lebih teruja. Kedua jika bayi mula gerak-gerak ambil tangan suami biar dia rasa tendagan bayi itu.ketiga seringlah bercerita berkata dengan bayi anda semasa suami ada masa itu baru dia sedar anda dan bayi sedikit -sebanyak perlukan sedikit perhatian.suami saya cuma hantar saya ke klnik kesihatan sahaja. Balik pula naik grab.tapi itulah sedih bila mom ke klinik di temani suami.tapi buat bagaimana kerja sibuk. asal ia jaga makan minum dan amil beral hal kita bayi oklah.saya selalu gunakan tips di atas cubalah.

Allahu, luluh baca comment, tabahnya seorang wanita apabila diuji, semoga Allah permudahkan urusan korang, bila baca kisah orang lain, terdetik dalam hati saya, ya Allah teeima kasih pinjamkn saya suami yang baik dan selalu ada dikala susah, semoga sis terus tabah, ingat Allah selalu ada and lagi satu klu tgh stress sangat sangat jangan duduk sorang sorang, better ambik wudhu sebab syaitan suka klu kita lemah, kuat okay! kena kuat ni baru permulaan, ada ank nnti lagi mencabar sis, semoga Allah kurniakn kekuatan utk sis semua😥😢

5y ago

dia baik. cume. mungkin die blm tgk kita sakit terukk. sekadar p chek perut. tp kita pmpuan kalai die tanya syg mcm mne td ok ke. allahhu hppy asa

Sabar sis.. Husband ambik lepas check up pun dah kira dia berkorban masa utk kita. Husband saya pun x suka tunggu lama2 kat KK. Saya pun kesian kat dia sebab boring nak tunggu. Sy suruh dia kluar lepas siap sy call & dia dtg ambik. Lepas tu baru saya bercerita psl check up result walaupun dia x tanya.. Shopping brg baby mmg sy seorang je.. Sbb dia kan blur.. X tau nak start dari mana. Satu je.. Bila kawan2 dia call dia akan bgtaw keadaan saya based on my story.. Kadang2 dia minta doa pada kwn dia tu utk saya.. Prihatin jg dia ye..

Mase preggy ni biaselah kite emo lebih..padahal mmg dah biasa husban kite xde soal dan tanye mcm2..hehehe sy mase 2nd preggy dlu kena mcm sis ni..terasa hati je dgn husban smpi lari rumah duk umah bff 2hari..hehehe bila teringat balik xde ape pun salah husban..cuma kite terbawa2 perasaan je..bila baby keluar mmg copy paste muka husban hehehehe ni preggy ank ke-3 rase nk peluk je husban hari2..xde pulak terasa hati ke ape..padahal perangai dia same je dari dlu hahahaa

Sama la sis. . suami sya pun mcm tu. . Dia hntr je depan klinik. lpastu dia tnggu dlm kreta smpai sya Hbis. . Dahla klinik xde tmpt duduk kurng. . kena tunggu no smpai sejam. . Bila balik je. . suami x pena Tnya. . 😅. . kalau sakit pinggang ka apa. . suami mna pena urut. . dia lebihkan game je. . . tp kuatkn diri jugk demi baby. . kdang smpai mnangis teruk. . 😊. . dri mula pregnant smpai skrng dah 38 week. .

5y ago

Husband saya pula melebih2 mcm dia yg mengandung.. Siap minta urut, pok pok mcm baby tidur..

tu kebiasaan suami sy.. mmg xkn tanya.. tp sy bile nmpk kereta die.. dr tmpt sy bgun smp msuk kete sy senyum kt die... nti die angkt2 kening sy cerita dr a-z.. die respon ke x bia la die y penting da cite.. sy smbung senyum2 smbil belek buku pink mcm minah senget. bila sy wasap bgtau abg, yunk da siap.. die balas ok je.. wlhal mse tu da time die g kje. da lmbt pun.. tp bile npk die alahai bbunganye🤭🤭🤭

Kdg2 hubs tak tau nak bg respon ape. Mereka takut bila mereka jwb, takut lari dari topik. Tp jauh di sudut hati mereka, mereka pun excited tu sis. Ada juga tgk ibu2 yg cek up, diteman suami, duduk sebelah isteri. Sampaikan ada ibu2 yg dah sarat sgt, ada yg beranak kecil, baru lepas bersalin takde tmpt duduk, tetapi yg lelaki ni relax jer duduk. Cuba bagi tmpt duduk tu kepada org yg lebih memerlukan.