Masalah keputihan semasa mengandung.

Hai, saya first time pregnant dan nak tanya sikit tentang masalah keputihan. Saya start ada keputihan sejak 20 weeks hingga sekarang 25 weeks. Nak kata gatal, tak gatal pun tapi tak selesa bila tengok kat panties ada kesah keputihan yang banyak dan risau dia effect ke baby. Saya nak kongsikan gambar tapi takut ramai tidak selesa, tapi keputihan saya seperti cam cheese yang warna kuning cair. Ada tak yang senasib macam saya dan tahu jawapan jika ia normal atau tidak? Bila buat meruang ni kurang sikit dia keluar sebab kita dah buang tapi tak tahu la bahaya ke tidak. Tolong saya guys, saya dah refer KK diaorang kata biar dulu tengok nanti makin teruk ke tak keputihannya.

Masalah keputihan semasa mengandung.
29 Balas

Sy pun sama, smpi brtukar hijau. Sy bnyk mnum air, cut minuman manis smua or mknan mnis, trutama susu pekat. Sy minum milo cmpur gula sikit jer. Alhamdulillah mmg hilang tp kena brkorban la x mnum bnda2 manis. Rajin minum air putih. Pastikan bhgian bawa tu lepas kencing smua jgn biarkn basah lap dgn kain atau tisu, klu nurse sarankn xpyh guna pntliner sbb tu myebabkn gatal2. Dari usia kandungan sy 4bulan sy just guna kapas guardian yg kotak pink tu, jdikan pntliner, asal sy rasa ada keluar kputihan sy tukar dan cuci bersih2. Sekarang ni syukur da xda keputihan tp ttp jg mkn mnum.sy langsung x guna ubat apa2 yg nurse bg utk letak kat bhgian miss v. Xbrni, klu da gatal sy cuci air suam.

normal sebenarnya , saya pn sama ada tpi takde lh mcm ni , cuma nurse dn doktor nasihat klau keputihan byk kena tukar seluar dalam yg lain atau pakai mcm awak pakai ni. klau awak biarkn byk tak tukar seluar atau pad ni akan membahayakn kesihatan diri dn baby juga sbb nanti keputihan boleh masuk ke dlm rahim yg baby duduk tu, keputihan tu kn kotor kesian baby nanti dia termakan ke mcm mne, jd normal tau awak, cuma kena kerap tukar dn cuci bersih saje.. klau lebih teruk dri skrg ni awak kena direct infom kt doktor atau nurse awak. okay jaga diri ibu cantik 😊💞

kekuningan pde pad dh petnda bahaya sbnrnye...sye sejak dah kawen sye korek2 dua jri sampai tak ade dah sisa ketulan dri faraj...kdng2 wrne jernih putih ketul2 mcm susu basi dan lebih terok ketulan lendir warna hijau yg sngt bnyak...itu petanda jangkitan kuman...sye 35 minggu on antibiotik sbb detect gbs seleps 3kali test...kali 3bru dktr dpt sampel yg wrne hijau... gbs bhya untk baby leps lahir nnti ...nsht sye bagitahu dktr untk test keputihan melampau mcm nii dn keep minum air masak 8gelas...moga trhindar gbs

Sy stiap kali pregnant mmg kena mcm ni. First pregnant doc bagi antibiotik utk makn, and amek sample dkt bahagian bwh. Result ok je. So ank kedua and ketiga mmg pembawakan, jdi doc xde amek sample ke apa. Ank ke3 sy kena pling truk smpai bketul² kluar and bau kurang myenangkan. Lps sy bsalin dah xde lagi keputihan ke apa. Clear je, so pada sy, sy kena sbb pembawakan baby je. Skrg bby dh 4 bulan, lps ni refer utk buat pap smear je la.

sama sy pn ada mslh keputihan . baru bbrp hari lepas ke kk , doc amik sampel kt vagina . lepastu doc bg capsule insert dlm vagina . mcm antibiotik kot . keputihan sy warna susu dan gatal² kt miss v tu . nurse pesan lepas ke toilet, lap kering miss v . dan pakai pantyliner kalau keputihan byk . rajin ganti pantilinier . sy pregnant 14w.

org kata la kan, klau kputihan byk salah 1 sebab kita byk ambik benda manis... sy kdg2 ada jugak byk, tpi tu lps bersama suami la..hari2 lain normal xperlu pkai panty..lgi 1, time pegnen elak pkai sluar dlm lembap..elok lap pkai tisu ( dari depan ke belkang tau, jgn dari bontot ke depan)

kna bgtau nurse atau dktor sis klu ada keputihan..biar kk cek.mcm saya last minit msa nk brsalin bru tau ada positif keputihan..dktor tak smpat nak on ubat antibiotik..saya pulak msa tu dh nak brsalin..anak keluar trus kna jangkitan kuman dkat paru2 11 hari dlm NICU..

Saya masa preggy dulu pernah keputihan berketul. Agak menggelikan, sampai pergi check doc semua tp sama juga doc suruh pantau dulu n minum air kosong byk. n make sure lepas buang air lap sampai kering, sbb takut jangkitan n punca faraj gatal.

sy truk jg smpai g PAC trus,dokter akn cek rahim n scan bby..lpstu decide bg ubat capsule msuk dalam miss V phtu antibiotik then akn bg apoiment pakar bile sample keputihan tu tlh diambil..dlm sebulan lh apoiment..tkut GBS kan

saye kandungan 4 buln .sma jugak keluar bnyak keputihan .smpai jadi gatai2 .tu sebb pakai pet ..ank pertama mengndung dulu pn sma jugak ada keputihan bnyak .xtaw la bahaya kt bby ataupn tak .ank hat pertama elok ja ..