Masalah keputihan semasa mengandung.

Hai, saya first time pregnant dan nak tanya sikit tentang masalah keputihan. Saya start ada keputihan sejak 20 weeks hingga sekarang 25 weeks. Nak kata gatal, tak gatal pun tapi tak selesa bila tengok kat panties ada kesah keputihan yang banyak dan risau dia effect ke baby. Saya nak kongsikan gambar tapi takut ramai tidak selesa, tapi keputihan saya seperti cam cheese yang warna kuning cair. Ada tak yang senasib macam saya dan tahu jawapan jika ia normal atau tidak? Bila buat meruang ni kurang sikit dia keluar sebab kita dah buang tapi tak tahu la bahaya ke tidak. Tolong saya guys, saya dah refer KK diaorang kata biar dulu tengok nanti makin teruk ke tak keputihannya.

Masalah keputihan semasa mengandung.
29 Balas

Keluar keputihan tak gatal ke.. Kalau gatal tolong bagitau nurse yg selalu cek kamu.. Nti dia bagi suntik klau tak Silap.. Mcm Anak buah saya.. Dia mengandung ada masalah keputihan...dia ckp dia kena bagi suntik

saya PON same juga sis keputihan banyak sampai gatal2 luka bagian peha tu bau yank sangat kuat saya tanya dengan dokter bagi ubat untuk masuk kat bawah kita tu alhamdulillah skrng dah kurang sikit keputihan saya

sy on antibiotik doc bg..bila dh ilang keputihan tu sy dh tk mkn dh..sbb bila kita rsa pnt je bru de keputihan tu kdg faktor pemknan juga..tp apa2 pn kne refer pd doc juga sbb boleh bhya juga...

sama lh mcm sy..sy baru balik dari klinik td..mslh keputihan berwarna hijau,kali ni kali ketiga sy dpt ubat vagina..hari isnin ni kena g klnik untuk amek sample keputihan takut ade gbs..

x kne minum air gula ke..sy ari tu bnyk jugk..so dr tros soh minum air gula walaupn bru 15th week mase tu..then mmg sgkut..dr kte normally klau x gatal n tukar kaler its bcoz gdm..

Normal. Cume if wrne bertukar lain dr kuning n putih kene pergi check risau yeast infection. Bnykkan minum air kosong and elak minum air manis. In shaa Allah.

sis blh try basuh dgn i suam +garam kasar +daun sirih...kerap basuh,tiap kli bsama bgun cuci..jgn biarkn tmbh pula sis prgnat..slmat mcuba

Minum jus mamariam.. Sy msa pregnant langsung xda kputihan sbb amalkan jus mamariam.. Tp pastikan dpt jus mamariam dpd agent yg sah..

sy penah jadi macm ni masa week 25..x gatal n x bau..tp bnyk berketul2..doc bg pil yg masukkan kat faraj tu..sebiji jer,pastu terus ok

kalau sy, sy pergi klinik private o&g, mintak buat lab test. nt dr akn ambil sample htr lab...senang, boleh tau apa y keluar tu. 😉