baby kuning

Hai semua..saya nak tanya mengenai kuning pada bayi ..baby saya last cek kuning dia haritu 241 and now doc kata kena ambik darah dekat tgn dia untuk cek kenapa kuning dia masih tinggi ..and should be baby 15 hari kuning mesti 100 lebih shj ..tapi ni turun pun sikit ..saya dah cuba susu kambing,anggur hitam and mandi air kucai ..ada cara lain ke untuk turunkan kuning dia dgn banyak ??

17 Balas

Sama cam BBY sy..kuning turun Naik..Hari ke 4 kuning 250.. Masuk ward sehari pastu kluo ward, kuning dia turun 230.. balik umah sehari soknya p cek d poliklinik kuning Naik 269...masuk blik ward 3 Hari kuning turun 180..sampai Hari ke 13..kuning ank turun naik .. Hari ke 14 dokt amik darah sb kna prolog jaundis...cek smula Hari ke 21..still kuning turun Naik...Hari ni dah Hari ke 27.. lgi 3 Hari nk kna cek kuning skli lagi utk bby sbln...dokt ckp pas sbln diorg x kn amik darah lagi...kuning tu akn turun sdri...btw sy Cuba halwa kundur Masa ank sy turun 180.. pas blik tu..dah ikhtiar mcm2 bli serum kuning nuraz,mandikn daun dukung ank,mandikn ank dgn air tauge..semuanya kuning jdi Naik smp 200++...last2 sy pasrah je la..hari2 doa moga kuning dia turun..😔😔

4y ago

Masa sy kuo ward Ritu ad gak sorang m cik Ni pesan Suh lumurkn ank dgn bedak sejuk cmpo air cap badak..

Sebenanya xyah bagi baby apa2 dulu sis.hanya bagi susu je.kalau xckup susu Kita,boleh campur susu formula.sesetengah susu ibu Ada buat kuning baby lgi tinggi.sbb tu dok soh gantikan dengan susu formula.kalau kuning dah hilang,baru la bagi baby menyusu kita.kerapkan bagi baby susu selang 2 jam.baby tdo Pon wajib susu Kan dia.kalau dia xnak bangun sis kena paksa jugak dia bngun.makin byk dia susu,Makin byk dia berak n kencing.kalau kuning dia Naik trun tu normal sis selagi doktor kata xde apa2 n semua sihat.paling lama kuning baby hilang Ada yg sampai sebulan lebih.mcm anak 1st saya,sebulan lebih Bru hilang,tu Pon trun ckit2 je kuning dia.anak kedua plak kuning 2 minggu lebih je tpi kuning dia Naik trun selama 3 Ari.tambahan saya plan berdarah o.

4y ago

Stuju dgn sis ni. Baby kuning spatotnya mnyusu je ubatnya. Monitor je mnyusu dan berak dia. Baby akan kluarkan kuning dia mlalui berak tu. Baby pun xleh minum/mkn selain susu ibu/fm. Sistem penghadaman dia masih blom kuat lagi.

Anak sy pun sama...kena kerap df baby...do not to worry if terpaksa top up FM if baby masih meragam..fkus bg baby sihat dulu..n pd ms sm working on pump or df baby..one of d reason baby kuning tinggi sbb kurang berak n kencing...pdpt sy x perlu bg baby minum apa apa other than susu... Sy drh B baby drh O..alhamdulillah after 2 weeks ok dh.. Semoga baby cpt sembuh sis..stay strong sis

4y ago

Ok terima kasih

Anggur hijau. Awak mkn. Baby kuning kuat tido, bgus bangun kan baby 1-2 jam cara lap muka guna kain basah. Kerapkan beri susu badan, makin kerap baby kencing berak, makim cepat jaundice trun. Say no to all jamu. Smpai baby 6 bln yg susu bdan. Awak byk minum air.. Tak kira sejuk atau suam ikut kesesuaian masing²

Mandi kn dgn air rebusan daun inai @ ubat titisan NURAZ,kt frmc ad jual nuraz tu. Ank sy 15hari kuning,last doc amk 2x darah utk htr mkml. Ad tnye nurse,ni prosedur biasa klu doc amk dr utk htr mkmal. Slps pd tu doc dh xcek drh dh. Bacaan mse tu lbh 200 jgk laa..

jgn sapu ape2 minyak dl dekat perut baby.. haritu dokto ckp jgn sapu dl.. sb anak saya kuning dkt sebulan... ulang alik klinik hospital je... ksian tgk baby kn cucuk klu dekat hospital... jarum besar...

Sis cuba daun belimbing buluh...sa anak pertama pena cuba..sa amalkan mndi dngan daun belimbing buluh je...alhamdulillah...kuning anak cepat turun😊😊😊

Sis cuba mndi kan baby dgn air sirap..sbb kwn saya ank dia dlu kuning tgi.. Mcm2 cuba buat.. Last2 mndi ngan air sirap trun mendadak.. Insyaallah sis try lahh buat🤗

Kerapkan penyusuan.. klu kencing berak ok, should be no problem. Baby sy sebulan baru turun bnyk kuningnya.. sy darah O, org kata klu darah O kuning baby tinggi.

4y ago

Samala dgn Saya dgn suami.anak pun darah O.kena kerap susukan dia.kejutkan dia kalau tidur

klau bf, ibu jaga pemakanan.. boleh cuba susu kambing karihome.. rajin2 expose bby.. jgn barut bedung semua.. letak bby kt tempat cerah..

4y ago

just nk expose bby jgn bagi bby panas2 je.. kadang kalau bby panas pn lambat jgak turun kuning.. tu je..