Prolonged jaundice dah 1 bulan

Ada tak kat sini sama macam saya ? Anak dah nak dekat sebulan kuning masih ada. Lusa cucuk sebulan baru nak cek lagi kuning. Lama nya kuning dia. Saya down pula rasa , tambah pula baby saya berak 1 kali je sehari. Dah 4 hari dia macam susah nak teran berak , asik terkentut. Saya fully bf , najis baby cair je warna kuning. Haih risau saya. Haritu nak refer hosp cek darah ( takut ada masalah lain ) tapi doc kata tak payah sbb kuning baby 155 tak tinggi , and baby pun lahir cukup bulan. Hmm cam mana ek. #swasta

6 Balas

Hi sis. Based on my experience my baby dari bacaan 187 to 71 within 4 days, apa i buat is campur susu bf & fm (i pakai s-26). Make sure baby susu strictly every 2hour and berak dia warna kuning. Kalau berak dia warna hitam tu maybe sbb susu fm tak sesuai. Jangan jemur anak ya, sbb doktor cakap skrg cuaca boleh buat kulit baby sensitif. Even i sendiri tak jemur anak i, cuma jaga susu dia je. Make sure burp kan dia everytime menyusu ya.

2y ago

Hai , maksud awak campur macam mana tu. Gilir gilir bagi susu badan dengan fm ? Atau campur susu badan masa bancuh susu fm ? Sorry sye tak tahu.

Jgn risau sis, saya anak first masuk hosp 15hari bacaan lg tinggi dari sis. Sampai tukar darah.. anak first takde pgalaman mmg mental la time tu . sebulan lebih baru kuning hilang. Anak kedua pun ada kuning tapi tak tinggi mcm abgnya.. saya dah lali ulg alik klinik. Bagi saya kalau dah cek darah tapi takde masalah lain dan bcaan kuning menurun walaupun sikit. Sis tak perlu risau ya..

hi sis.. even my 2nd baby tinggi sgt kuning sampai hampir2 kena admit NICU..I jz mix with bf and FM ( karihome)..mmg bagus..ia buat bby saya urine ngn berak byk so that kuning turun..few days nampak reducing trend so xjadi admit.. jz if can make sure every 1hr feed bby so dia boleh berak kencing... hopefully bby sis turun bacaan jaundice..

sama mcm saya jgk ni... baby dh nak msok sbln dh... dh 2x kali darah abik nk cek sbb apa... sy pn kdng2 down tp kuat kn hati jgk yg ank sihat jew cuma lmbt jew kuning hilang... sy ank ckup bln brsalin n saya plak czer rasa mcm xpantang dah... ank dh 2x dduk bawah lampu... sama2 kita doa semoga ank2 kita di jauh kn sgala pnyakit berbahaya

2y ago

Sy bagi mandi denganbair teh. Beli yg uncang. Bagi mandi tiap2 pagi... Dari 8 turun 3 kuning.

helo sis , baby sya prem dan kuning dia sampai sebulan lebih tauu😆 haritu siap doc nk amik sample air kencing lg utk cek masalah hati. so far baby ok je sis, lama2 dia hilang kuning tu. no worries k? keep bf je sis fighting!!!

2y ago

Insyaallah doakan ye 😔

kerapkan bagi baby minum susu,dan selalu sapu ubat dekat perut supaya mudah baby berak.

2y ago

Ubat apa ? Yuyi atau telon yg lebih sesuai 🤔