Hb low on 25weeks

Hai saya nk tnye, selain maltofer, iberet & zinc coffer apa lagi saranan utk naikkan hb, sy dah 25 weeks tp hb xprnh mncecah 11, sllu paling tinggi 9 je ?, any tips tak selain amalkan jambu batu or mkn sayuran hijau smua tu?

2 Balas

Cara pengambilan ubat tambah darah tu semua dah betul ke? Means makan 2 jam lepas meal or sejam sebelum meal? Iberet ada kandungan zat besi yg agak tinggi. Mungkin cara pengambilan kita, atau kadar penyerapan badan kita terhadap zat besi tu juga mempengaruhi.

5y ago

Kalau mkn sekali sehari sy mkn malam sebelum tido, sbb tak tahan effect dia kalau mkn siang. Perut memulas2, asyik nk buang air je. Lps tu mual2 mcm angin. Pedih sgt perut. Skrg mkn mlm je, mkn mlm plg lewat kul 8 lps tu kul 10 da blh mkn ubat da. Kul 11 boleh minum susu. Tak boleh minum susu jugak 2 jam selepas ubat or sejam sblm ubat.