scan

Hai momy2 saya nak tanya itu anak kita kaa atau kantung saja .. Masa ni saya scan 2bulan ,dan macam mana kita nak tahu jantung baby ada kaa tidak. Masa jumpa doktor tkpenah cakap ap pon. Skrg saya dah 16minggu tiada rasa gerakan baby lagi tapi perot koi membesar ..

scan
22 Balas

Rasanya kalo dlm 16w normal kalo blm ada rasa gerakkan..tp jgn risau walau sis xrasa gerakkan sbnrnya bby tu bgerak2 kat dlm...sy masa scan 1st time 12w utk anak kedua ni..doc ckp ada detak jantung dan dlm keadaan sy xsdr anak dlm kdungan sy tu gerak2 cuma sy blm rasa...now,dh 18w+ pun gerakkan kuat sy blm rasa...just ada mcm ombak2..jentik2..kalo tendang2 blm ada lg😅 Dlu sy anak 1st..kandungan 22w bru sy fully rasa tendang2 tu😍😍😍

Kalau 2 bulan mungkin kantung sahaja sebab kecik lagi. Sekarang kalau scan akan nampak kepala, badan & jantung berdegup je. Kaki & tangan belum nampak lagi. Sebab saya 15 weeks & semalam saya scan macam tu. Doktor cakap kalau nak betul2 nampak complete semua, scan lagi sekali masa 20 weeks. Masa tu dah nampak kepala, badan, kaki & tangan.

5y ago

yeke . to sy scan masa 12 week nampk kaki n tgn baby gerak² . mungkin tgk pd doc juga kot .

Yg ade garisan dot dot dot tu baby sis..mase sis scan tu ade 8week3days. Mase scan tu biase doktor akan bgtau dah ade heartbeats baby ke fizikal baby ke.. Kalau next time sis scan sis yg tanya dlu pada doktor. In sha allah diorg akan jwp.. 😊

Biasa doc je boleh detect jantung kat mana. So masa scan kena rajin tanya doc. Kalau scan kat klinik swasta, tak payah tanya.. Doc tu akan gtau kita sendiri. Jantung, perut, kepala, tangan, kaki semua. ☺

Biasanya setiap scan doctor akan bgtw kita mane jantung baby.. degupan jantung baby.. size baby.. berat baby.. semua tu doc akn mention.. kalau x, kta kena tanye doctor..

Dah ada CRL 1.9cm.. Crl tu pnjg baby dari kepala smpai bontot.. Time tu scan 8minggu lebih kan? Sbb dr tulis kat situ follow date.. So boleh ikowt tarikh period..

mungkin awk tak perasan . sbb kdg² doc ckp laju .😅 16 mggu kalau ank first tak rasa kick tu normal . kebykn rasa 18 minggu ke atas

Biasanya Doktor Akan Bagitahu Jantung Baby .. Saya Scan Masa 8weeks Doktor Kasitahu Daa Nampak Jantung Baby ..

Nampak mcm ada. Awk x tnya lgsg ke kat doc? Gamble je tnya dia mcm2 soalan klu dia xde explain apa2 😁

Pengalaman saya, doc tunjuk detail termasuklah jantung dan gerakan kaki serta tangan..