Tiada alahan

Hai mommy...sy disahkan mengandung anak 1st setelah mnunggu zuriat selama 4tahun..alhmdulillah? Doakan kandungan saya baik2 saja ye mommy..sbb sy prnah gugur bulan 8 tahun lps.. saya ada soalan..sy dh mgndung 8minggu lebih..tp sy xada alahan lnsung msa mgndung nie...muntah xde, pening2 pun xde..semua2 xde la..mcm biasa je..cuma sy rasa lebihh sihat dan cergas je..huhu...sy belum buka buku pink, insyaAllah mggu dpn bru gi buat buku...erm mcm mne ye mommy2...normal ke kalau xada alahan lnsung? runsing plak sy..dh la anak first nie..mohon jwpn mommy2..terima kasih.

19 Balas

alhamdulillah ..semoga janin awk baik2 saja.. normal kalau masih takde muntah kebanyakkan ibu2 hamil nie.. 9w keatas baru laaa dia alahan dia dtng... cuma kalau boleh nak pesa ...awk jgn buat kerja2 berat tau.. masa awal2 mgandung ni.. kalau boleh kurangkan dulu.. mkn pon banyakkan makan sayur n buah... klau boleh laaa lebih baik awk buat buku pink tu awal2 sbb kalau ada apa2 senang doc nak pantau... awk pernah gugurkan? haritu doc sye pesan kalau yg pernah gugur ni sebaiknya trimester 1 ni jgn bersama suami dulu... nanti dah trimester 2.. baru laaa okay kalau nak bersama tu pon jgn terlalu kerap.. 😊 semoga semua urusan sis berjalan lancar... semoga janin sis berkembang dngan sempurna 😊

Alhamdulillah... rezeki Allah. Hanya cepat dan lambat saja janji bersabar dgn mulut org 😅. Tapi bestlah akak alahan langsung x dak. Sy mula2 tahu sy pregnant sy demam panas teruk 3 hari sampai doktor x bagi puasa 😓. Ingatkan bole sihat terus rupanya plus awal pagi mesti sakit kepala, selera makan hilang, nk muntah tapi x muntah², x nak masuk dapur 😂 benci bau bawang merah... rasa nk tidurr saja kak.. bole buat badmood awal pagi lagi 😂

Samalah saya sis...xde alahan langsung..lepas tu aktif memanjang...sy sendiri cnfius betul ke ak pregnant..dgn perut x besar2...tp sy yakin sbb bila pergi scann baby tu mmg ada...so sy x risau sgt..jnji anak sihat....now dah masuk 8bln lebh bru nk start rasa mengah...sbb beofre ni perut mcm perut buncit je...skrg mmg cnfrm macam org prgnant...hehe....so jln tu mengah sikit r...

5y ago

ye ke..wah alhamdulillah..tp sy bleeding dan skit pinggang plak mlm nje..risaunya..hrp xde ape2...

alhamdulillah..tahniah..sma mcm sy..preggy 8w..xde alahan..cma letih je..tp skrng sy alami spotting..bru je kluar dr wad..dr bg ubat utk kuatkan rahim..tp sy bleeding cam period..skit blkng,skit bhgian cam snggugut pd ari pertama& kedua mkn ubat tu..skung da 5 ari..skit da kurang,darah pom skit je kluar..

Saya dh 9 minggu tiada alahan morning sickness jgk.. Cuma ada rasa mual loya jek tp makan punya lah berselera walaupun portion skit2.. Tp kena keep makan.. Kalau tak nnt laju jek perut masuk angin 😆

Alhamdulillah xde alahan... Sama mcm saya... Anak first dgn yg bakal lahir ni pon xde ape2 alahan... Cergas je... Kadang lupe preggy... Saya doakan sis semoga dipermudahkan segala urusan....

Tahniah sis.. Nikmat tu takde alahan. Saya mula2 tahu preg takde alahan sekali dah seminggu tahu preg dah mula ada alahan. Terus terang kadang sampai menangis dibuatnya.

Ada yg awal lambat. N ada yg langsung x kena alahan. Sya dah masuk 6 bln masih blm kena alahan.. berharap x akan kena 🤭🤭🤭

Normal sis. Kadang2 lambat rasa. Tapi sy setakat ni alhamdulillah takde lagi alahan. Suami je yg kena 😅

5y ago

Kalau still risau, gi jumpa doctor ye. Sbb ada bleeding eh. Yelah baru2 lagi kan.

bg sy alahan nie xsemestinya kena ada. atas org tue la cmana. mksudnya pembawakan bby tue...