pregnant 5 minggu

Sy nk tny.. Sy pregnant dh 5 mggu 4 hari kalau ikut apps ni. Tp sy langsung xada alahan..xada pening..xada mual..xada muntah2..adakah normal? Sy xada pengalaman.. Ni anak pertama. Mohon ibu2 lain bg pendapat ye.

37 Balas

Bersyukur kepada allah sis.. sbb allah xbg sis merasakan alahn masa mngndung.. lebih baik xde alahan dripada ade alahan nti sis mengeluh letih laa xlarat laaa... Rezeki sis mngdung xde alahan.. nti ade alahan mngdu teruknya laa alahan.. nk tips hilngkan alahan laaa.. mcm2 laa orang nih

4y ago

Terima kasih.. Maaf sbb brtny..sy xada pengalaman..

Normal sis. Saya pon tengah pregnant skarang anak pertama dah 5 bulan dah. Xde alahan xde morning sickness, mak ngn nenek sume tanye2 saya xde alahan ke. Cam pelik plak ank first xde alahan. Tapi lain orang lain rase kan..alhamdulillah asalkan mommy dan baby sihat2 saje. Amiinn

4y ago

Cume rase breast denyut2..and kuat makan. Tu je la..😅

Sy prgnant xda alahan langsung smpai bersalin... Alhamdulillah syukur sgt. Puasa n solat terawih pun pnuh xpnah tinggal. Tp suami ja alah teruk xlarat, ngidam nk mkn cm2 n sakit mulut (ulser) smpai sy bersalin. Kesian tgok suami lemah ja cm dy pula yg pregnant.

Sy 5 minggu tu xda alahan langsong .. ingat bdn kuat la sgt .. masuk 8 minggu haa ..muntah2 habis .. x lalu mkn ..klo mkn apa pon muntah smua ..minum air kosong pon muntah .. turun berat bdn .. ingt xda alahan ..rupanya ada jgk ..

Untung xde alahan. Saya ni dari awal pregnant smpai sekarang 16week alahan lagi. Sampai kena buang keja la sebab kerap cuti. Tapi redha jela. Nak buat mcm mana. Harap lepas bersalin rezeki makin melimpah. Amin 😌

4y ago

In shaa Allah ada rezeki awk.. Aamiin

mcm sy dh tahu sy pregnant dlm minggu ke 10 x silap dh alah teruk sgt dgn pening muntah.Mungkin awak x alah ok la tu.sebb pergantung pada seseorg tu.setenggah org ank pertama xde alah langsung sampai bersalin

normal tu sbb saya pon tak ada alahan and now pregnant 10 weeks 2 days ☺️ .. x de alahan tak apa janji kita ada selera makan .. janji bby dalam perut sihat membesar

Normal je sis. Badan org lain2. Alhamdulillah sy pun takde muntah2. Cuma badan rasa penat, tidur awal je selalu padahal dulu sebelum pregnant mmg biasa tidur lambat

4y ago

Keputihan pun normal je sis. Cuma kalau dah teruk sampai gatal2 better refer doctor ya.

Syukur kalau tak ada alahan. Nnti ada alahan melepek kt toilet. Mcm2 bau jadi nk marah.. Sy dr 9weeks smpai skrg 14weeks.. Tak hilang2 muntah, loya

Saya pun sama sprt puan. Hamil anak pertama. Skrg dah 15weeks tapi tak ada alahan langsung. Malah, suami sy yg kene alahan masa sy 1trimester aritu.😁

4y ago

Masa sebelum tahu pregnant tu mmg rasa perut tak selesa, ada spotting & tetek sgt sensitif. Tk boleh sentuh lgsung rasa sakit.😆