Kena jumpa pakar O&G

Hai Mommy² smua. Sy ad gdm dc, skrg 29w. Nnt dh 32w Dr sruh jmpa pakar o&g katanya sbb gdm. Tp, bila sy tnya knalan² sy yg sngkut gdm. Xde pn kena jmpa o&g. Ke depends on KK yg kita checkup ye . Sy risau, tkut nnt dia tntukan trikh kena serah diri awl utk bsalin ke, @ dia decide kena czer ke. Dah mcm² pkir. Jmpa pakar o&g nnt apa yg pakar tu buat ye.

7 Balas

saya pun gdm. baru lepas jumpa o&g , sekadar check ibu dan baby.. jgn dgr kata kata orang sis,itu semua bolh menyebabkan tekanan dekt kita. mcm saya jumpa O&G bru ni , makcik saya(nurse) dok pertikai kan yang saya dan baby ada masalah yg teruk sampai jumpa O&G bila dah jelaskan pun tetap dok kata mcm tu lgi dkt saya, Smpai tahap tertekan saya tak nak jumpa sapa sapa Sebb takut nanti org lain pertikaikan lagi.

3mo ago

Xde bnda bahaya pn kn. lgpun jumpa pakar dia check lg detail kan. much better utk kita. risau ye kalau jmpa yg toksik2. kita yg stress. smoga dpermudahkn tau awk. sy ad bca jgk yg ckp sbb ad masalah @ special case tu smpai kena jmpa o&g. Alhamdulillah. bila tnya dkt sini. smua ckp biasa. checkup detail utk ibu n baby. bru rs lega.

Normal je. KK dah fikirkan dah risk awak tu. Maybe keadaan awak lagi risky dari kawan awak. Probably bacaan lagi tinggi ke, primid ke. Jumpa pakar ok je. Bagus apa, dapat org yang lagi expert tengokkan keadaan kita. Jangan negative, kalau kena beranak awal pun biasa gdm 38w, baby dah matured pun dan kurang risk utk kita. Semoga yg sihat² sahaja utk awak dan baby

3mo ago

Ye kan. Lg better sbb blh thu detail. Alhamdulillah. Dah xpkir yg pelik² dh. hehehehe. syukur kt sini smua supportive.

jumpa pakar is normal. nk check keadaan ibu, kndungan, bacaan bsp u..more to consult saja. klu gdm on ubat/insulin usually serah diri awal. klu gdm dc ikut due date. czer ni bukan suka2 blh decide. melainkan tiba2 ibu atau bby ada komplikasi. tapi tolak jauh2 dlu psl czer tu.

4mo ago

ohh..yaaa. lega skit. sbb sy 1st time . jd xthu byk. tnya knalan lain. walaupn gdm xde jmpa o&g tu. sbb tu risau. tq sis.

Saya pun sama. Tapi masa pergi o&g tu dah lama. Memang kena followup masa trimester 2 haritu pastu kebetulan sangkut gdm. Memang kena followup kat hospital sampai beranak la citer dia. Kena bebetul jaga makan nanti kena bebel dgn doc🥲

3mo ago

Dah kali ke3. Saya pun jarang makan/minum manis2 tapi sangkut jgk. Nurse kata takpe sbb 1st time. Ni kena jaga makan betul2 sbb doc kata baby besar😅

Saya ni tiap2 bulan jumpa pakar MFM. Doktor pakar scan tiap kali appt dengan teliti. So takyah risau la. Takde pape pun. Cuma bosan menunggu je lah dekat sepital 😂

3mo ago

noted. trima kasih sis. tulah. hosp plak jauh dr rmh sy. kena kluar awl² lg la.

jgn takut dan jgn fikir bukan2.. sy tak mengandung belum kawen pun jumpa pakar o&g dulu. sy sihat je, sekadar nk cek apa yg patut

3mo ago

yg ni btul wak. sy rs jmpa nurse plg baik. dia macam akak² yg bg nasihat utk adik². kdg² kita je terpengaruh dgn media kan. ckp nurse grang. mgkin ad tp xsmua. sy slalu doa smoga dpt jumpa org yg baik² je. trima kasih tau

Sy pun ada gdm n br nk kena refer ke o&g masa check up 28weeks aritu..tp belum dptkan tarikh appointment lg ni.. huhu

3mo ago

same la kes kita. sy pn xdpt lg trikh. just dr kk dh book utk appt o&g, nnt next appt dia bg trikh. hrp okay je kan jmpa pakar. smoga kita n baby sihat² je.