Selusuh

Hai mommy2. Nak tya. Ada tak mommy yang ada pengalaman ambik minyak @ air selusuh? Saya first baby takde pengalaman. Betul ke kalau tak ambik susah nak beranak? Terima kasih. ?

17 Balas

msuk je 9 bulan sy dh amalkan sapu minyak selusuh area perut , pggang .. 38weeks sy g klnik sbb rsa bby kurang aktif rupanya jalan dah buka 2cm .. strt tu sy mnum air slusuh + mnyak slusuh .. esoknya jalan buka 4cm tp sy xde rsa sakit , so doc pecahkan air ktmban tp 3 jam lpas tu sy xde rsa sakit and jalan tbka baru 4cm .. Dsbbkn doc dh pecahkan ktumbhan tkot bby lemas , trus induce yg guna drip tu .. alhamdulillah dlm lbih kurang 3jam dlm lbour room , sy slmat mlhirkan bby boy ... msa proses bersalin tu sy igt doc ada je curahkan mnyak d "jalan" mybe utk melicinkan agar mdah bby kluar ...

Sy xpernah pn amik air atau myk selusuh ank nk msuk 4 da.. alhamdulillah dr ank 1st-3rd teran kjp je da kluar..sy just ikot arahan doc n nurse..dieorg suh teran sy teran, position kaki,kpale n bdn kne btul..stiap kli teran memang sy akn sebut Allah je..amalkan bca doa nabi yunus je slalu..itu je sy buat alhamdulillah beranak x koyak x berjahit.

Pglmn sy mse nk bsalin ank yg kedua ..mse Tu dah dok dlm LR.bukaan br 3cm,sblm Tu doc check kepala Tu mmg da msk line dia,konon nk cpt kn bukaan Tu sy pun mnm minyak kelapa Dara..sudah Nye baby da melintang😬menyesal plk mnm minyak klpe Dara Tu setengah botol yg kecik Tu sy mnm adoiii..sudah Nye bersalin caezer😂

Sy minum awal,masa tu dah sakit tp bukaan baru 1 cm..anak sulung,xda pengalaman..sakit sangat2, sampai nurse mai tanya minum air selusuh ke contraction kuat sgt tp jalan x buka habis..huhu..alhamdulillah lepas 9 jam menahan sakit selamat melahirkan baby..

Sy xminum pon air selusuh.. Nerse xbg minum pon.. Nurse kata xyah minum sebb Kat lr tu pon ada air selusuh jga nurse ckp.. Sy ada buat tp xsempat nk minum Sbb dh kelam kabut nurse dh rolak g lr.. Sebb sy indusce awal.. Sakit pon kat hospital..

Saya xprnah ambek Air selusuh pon sepanjang 3x and nak msok 4x beranak nie... mak n mak mertua x pernah galak kn pon... alhamdulillah dipermudahkan beranak... cume mse ank first je agk ssah sikit almaklumlh baby first x der jln lgi...

Sya minum air selusuh diperbuat oleh suami sya dengan bacaan ayat2 al quran.. Al-fatihah Surah al hasyr Selawat syifa. Baca tiup ke air dan minum. Insyaallah dipermudahkan. Amin.. Selawat tiup di perut.

4y ago

Sama2

Air selusuh ni tujuan dia utk dtg kan contraction, tp klu da rs sakit.. Xplu minum lg.. Nnt jd double sakit.. Sy pnh guna br br ni, bidan hospital bgth mcmtu.. Wallahua'lam

Xminum pown.. Nurse x bagi.. Yg penting layan je cntraction tu sebab sakit cntraction tu pembuka jalan.. Kalau mnum selusuh dya seolah mcm paksa baby kluar cepat2..

mertua ada bg air selusuh . tapi tak sempat minum. tak susah pun beranak. layan je contraction tu. hehehe. yg penting baca doa nabi yunus