Air selusuh

Mommy semua doakan saya cepat bersalin, sekarang dah 38week 3hari, kalau overdue mil dan suami paksa minum air selusuh, saya takut sebab baca pengalaman orang lain kalau takde contraction dan jalan tak buka bahaya kalau minum😭

45 Balas

Ya Allahh jangan nak suka2 minum air selusuh. Memang menjadi rasa contraction tu. Tp Ya Allah rasa mati tau bila contraction kuat pastu bukaan lambat. Saya sendiri dah rasa. Saya dah ada pengalaman anak pertama dan kali ni pregnant kedua saya dah warning mak saya sendiri yang saya tak nak minum air selusuh. Memang saya minum masa bukaan dah 5cm tp dr 1 pagi sampai 6 pagi saya dalam labor room tu bukaan 5cm je tau tak. Sampai 2x suntik ubat kuatkan contraction. Bayangkan dah minum air selusuh kononnya cepat contraction dan bukaan tambah dengan 2x suntik ubat kuat contraction. Saya sampai muntah kat labor room sbb perut dah masuk angin dengan letih. Cuma ingat mati je. Sakit teramat sangat. Last2 pukul 9 pagi bukaan baru 8cm & nurse suruh saya try teran slow2. Sebab saya dah lemah tapi jantung baby still okay. Cuma risau sebab saya dah lebih 24jam pecah ketuban. Alhamdulillah baby lahir & saya kena gunting banyak 2nd degree tear. Sakit sangat tau tak. Awak baru 38weeks belum overdue lagi. Kena banyak exercise jalan itik dan sebagainya. InshaAllah dipermudahkan semua. Awak kena tegas. Awak cakap je kawan2 dah ada bad experience dengan air selusuh. Kalau awak nak jaga hati jugak. Amek je la air tu tp jangan minum. Simpan je okayy.

pengalaman sy serah diri 16/6 overdue 41minggu.. 15hb ad contraction jalan cuma bukak 1cm jek.. doc suruh balik.. 16hb serah diri pun jalan masih 1cm.. masuk wad jam 12tghri.. jam 4ptg masuk ubat untuk bagi jalan bukak 1.5cm sahaja..6.30 ptg 3cm dan leaking.. jam 10mlm 4-5cm.. jam 12-2pagi 5-9cm + leaking.. jam 4pagi selamat bersalin.. tanpa minum air selusuh.. bawak saja.. tapi xminum sbb ingat kawan2 dalam nie n tiktok bgtau.. kalau xde contraction/ pembukaan jalam jgn minum bahaya.. sy pky 1 jek yg sakit sy yg meneran pun sy.. suami kena bagi sokongan n belajar mcm mana bantu isteri bila dalam bilik labroom nanti.. sy alhamdulilah suami bgi sokongan penuh..

sy brckp ats pngalaman sy. mse tu jln duk 2cm je. shri suntuk sy sakit. mak bg mkn ubat akar kayu ke apa. mcm pil cmtu. lpas mkn. trus contrction truk. mngigil2. jln mmg 2cm dri 2ptg smpai mgrib. sakit allahurabbi xpernah struk tu. smpailah mak sdara sy htrkn air pnawar kt sy. sy mnum sikit trus jln go 4cm. dan msuk labor...3jam bru bsalin. jd sy nasihat jgn ambik apa2 pun. awk tggu je die sakit sndiri. tu pngalaman 1st. lpas tu no.2 no.3..no trus pd apa2 yg org suruh. alhamdulillah xambik apa2 hnya doa dan solat hajat sndiri. sakit brsalin pn blh thn blh solat lg. no.1 mmg serik dh. awk jgn ikut kata org tau. sbb yg sakit tu kita awk.

Nk dijadikan cerita sy start sakit dlm pkul 7 pg lbh kurang la lpstu pkul 1 baru p PAC sbab dh xthn sngat...pergi ke PAC diorang tnya kenapa xdtg awal kalau sakit dr pagi lagi sy kata la sbab sy xsure yg tu contraction ka apa ke... lapstu check ctg tgk result doc tanya awat contraction kamu kuat sangt ada minum air selusuh ke? Sy jwb kata xde sy xminum pun dari dlm pac sampai la masa doc mai check lagi dkt ward tanya awak ada minum air selusuh ke? Ni doc yg lain plak tanya... memng sy xminum langsung air selusuh masa g hosp tu...sy blh bayang kan kalau xminum pun rasa sakit apatah lagi kalau minum air tu ...😅

Knp mil n suami u nk paksa juga? Xpe pon klu overdue..baby akan kluar tepat pada waktu ye sendiri.. jgn memandai nk mnum.. klu overdue pon better yg u mmg dh ade kat hospital biar nurse/doctor pantau.. tlg take note btl2 comment yg org lain dh share kat sini.. kena berkeras sis for u n your baby, klu ape2 jd yg akan menanggung smua tu nti u juga bukan mil atau suami u.. Jgn sesekali biarkn dorang samakn dgn keadaan dlu..klu dorang peka ttg ape yg jd dlu, lg ramai yg meninggal masa bersalin berbanding zaman skg, even nenek sy yg generasi dlu2 pon tau benda ni..

jgn mandai² mnum air slusuh kalu tak bkk bukaan jalan tu,nurse gtw dh boleh mnum slsuh tu tp bg bukaan bkk dom 6,7cm bru mnum..sy dri ank slung smpai num3 takpena mnum..slung ad buat tp tak smpt mnum..num2 takbuat pon sy amal perut 7bulan mnum myk klapa dra,tk smpt induce dh bkk jalan 2cm ,sy slu buat excersice jaaa,jalan itikk ,main gymball alhamdulilah tiga² anak smua nk serah diri tp takdan trun tnda contraction mgeras kerap sgt pi pac dh 3cm num3 tu,skit taklama dlm lroom trus branak..moga dpmudahkn sgala urusan ibu² smua Aamiin,skg sy pntang hri ke21

Nenek sy pun bg minum air selusuh tp bkn time xde contrction or lmbt due ke ap, dia suruh husb sy suap sikit air time sy nk teran dah. Dia ckp klau bg awl bole bawak mati sbb jln xbukak lg . So far lpas minum 2x teran je bby dah kluar, doc pun xmrh sbb bg time mmg jln dah full and memudahkan untuk teran sbb contrction tinggi kita skli teran mmg sehabisnya la . So klau awk nk minum pastikan jln terbuka full. Ckp dgn suami awk , lbih due tu normal. Kdg kita bg trikh period tu xtepat. Then klau lbih due pun doc tau ap nk bt .

jgn sesekali dgr ckp org yg minum air selusuh awal2 bleh cepat beranak tu semua bahaya bleh bawa ke kematian. kakak sy sbb terminum air selusuh awal baby dlm perut dh lemas bukaan langsung takde sakit mcm nk m*ti last2 emergency czer . Kalau rasa nk minum pastikan bukaan tu dh 8cm keatas . Tak perlu pon sbenarnya air selusuh ke apa yg mudahkan kita bersalin cuma doa suami , family & org2 yg kita kenal

Saya harini dh 40week,kena serah diri 26hb nati. ade jgk kwn2 saya bagitau minum air akar sanggul fatimah. tapi suami saya taknak bagi tak berani takut effect dkt baby and bahaya dkt saya. ramai jgk kak2 ipar bagitau jgn xminum sbb takut tak bukak jln . saya pun xbrani yg sakit nanti kita kena tnggung. redha jela kalau overdue pun hmm. semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti Amin Ya Allah🤲

3mo ago

tak apa overdue pun doktor pantau sis , jgn stress² ok saya pun overdue juga last minit 2 hari nk admit contraction dtg

please jgn dngar dan jgn minum selagi x ad bukaan lansung.seksa awk nnti.kt TT bnyk sy tngok ibu2 share pglman akibat minum air selusuh sblum ad bukaan. teruk ye menahan contraction last2 czer sbb tlalu sakit tp bukaan xad, ibu pun sampai lemah xad tenaga dah.baby akn keluar bila dah ready nk keluar, masih bbaki brapa mnggu lg.moga dpemudahkan urusan sis ye..