morning sickness

hai mommies, nak tanya, korang start morning sickness usia kandungan brp? korg morning sickness waktu pagi ke ptg ke mlm? harini usia kandungan sy 5 minggu 5 hari, dh mula rasa mual2 tiap waktu malam 🥲

11 Balas

Morning sickness sy start pda 9w, skg dah nak masuk 11w masih lg dan semakin teruk. morning sickness sy pn xtngk masa dari pagi smpi ke malam mmg xlalu nak makan apa pun. klu sehari tiba2 xda alahan ngan makanan tu situ la sy puas2 mkn smbil nangis2 sbb susah nak dpt selera mkn tu. 1 masa ada selera makan tu syukur sngt dah. Tp syukur la masih dpt telan mknan sikit2 mcm sup+nasi, buah, bgtu ada jg la tenaga skit2 tiap hri. yg ptg kerapkan makan jgn biar perut tlmpau lapar kira ok da tu. Hrp la masuk 2nd trim ni makin ok dah morning sickness ni. Cek timbangan baru2 mmg berat bdn turun mendadak psl ni risau jg nurse marah nt.

Sy start msa wekks ke 6, pg, t. Hri mlm mmg muntah je. Rsa nk give up pun ada. Down sngt2😔. Perut lapar tp lngsung xdpt terima mknan. Teh ke milo ke kopi ke, oat ke mmg xleh. Nasib baik air suam dpt mnum. Tu je penyelamat, klau air tu xsuam, mmg muntah. Jgn risau ia smkin berkurang, smsa weeks ke 13. Sbb sy 13w skrg, xmuntah dh skrg. Sblum ni 12w muntah 1-2 hri skli. Tp jujur ye. Sepanjang 1st trimester sy trun 5.5kg dri berat sblum hamil. Nasib baik doc xckp apa2. Skrg 13w pun brat blum naik.

Morning sickness saya mula 7w . Minum air masak takboleh. Makan apa apa je akan muntah balik. Malam x boleh tidur. Kena sediakan tong untuk muntah tengah malam. Susu x boleh minum. Yg boleh minum air teh o je. Makan buah oren setiap hari. Nasi jamah2 pun muntah jugak. Turun berat 2kg. Misi suruh jumpa pegawai pemakanan. Setiap kali checkup turun 2kg. Dah benda takleh makan. Ni baru masuk 14w. Boleh la makan sikit tapi muntah jugak. 1/2 apa yg makan tu muntah.

Tak ingat bila .. tp saya kena waktu ptg sampai ke mlm . Sampai kena warded , masa tu rasa give up .. tp doc ckp sape kena alahan mabuk tu bermakna rahim kita kuat .. kalau tak thn pegi cek doc taw , nanti doc bg ubt nama veloxin .. bole laa mkn waktu sebelum tido tu sis

sy start morning, evening, night sickness masa 5 weeks. teruk sangat sampai tak lalu nak makan pape & ambil ubat utk kurangkan mual muntah. skrg dah week 11 alhamdulillah dah kurang, selera makin ada. sabar sikit ea, standby benda2 masam utk kurangkan mual☺️

saya awal2 nak masuk week 6 ke 7 mmg dah start mual2. bila fikir nk mkn apa je mula mual rasa nk muntah. tp tk pernah muntah. skrg msuk week ke 10 makin teruk rasa mual tu. rasa nk muntah tu mcm kat tekak tp tak kluar2 😭 ujian ibu2

kita prgnt ke2...1st xingt berapa week..harini kita 10w4d. 5w dia jadi perut kembung + cirit..5 minggu kedepan semua loya muntah . masuk 10w. baru rasa alhamdulillah, sikit je loya tu..muntah Pon sekali sehari je.😀

sy skng 12w3d .. masa 5w sy mula mngidam time mlm . muntah teruk .. tpi skng ni bnd tu da hilng sejak kndungn sy masuk 12w sis..

sy xkisah waktu pagi tengah hari petang mlm biarpun xde tebau masakan atau yg lain² mmng akan mual² juga..😅

sy morning sickness mula 6 minggu...asal MLM je rasa loya...muntah2, skrg dh 13 minggu ade lh kurang sikit😊