Morning Sickness

Nak tanya mommies² kandungan 5weeks dah mula morning sickness ke?

52 Balas

sy permulaan xd munth2 . hnye asik sakit perot dn cirit birit . pdhl mkn bnd same je mcm ank2 dn suami mkn . mkn pon mknn d msk sndri tpi pelik cirit birit ari2 . da hmpir 1bln asik sakit perot tu fitasat je rse mcm preggy . ingt sala . mse tu suami cuti bgtau suami yg rse mcm preggy tolg belikn test preggy tu . kali prtama check xnmpk hasil sbb test preggy tu trbasah result dy tu . jdi kabur sgt . mtk suami beli yg jenis lain check eskn . tup2 mmg preggy . lps da 2bln kndgn bru strt munth2 tpi bkn pagi . kebnykn mlm munth2 . dy strt ptg atau tghari smpai mlm . serius lembik mse tu dn still ad cirit birit juga mse tu . tpi kuat kn dri mkn juga wlau pon luak blik sbb xnk bdn xd khasiat . uhuhu 😂😂

Sy mnggu ke 6 bru start morning sickness tp bkn morning je sebenanya..anytime everyday..tu petanda pregnant sbb period sy xteratur jenis 2-3 bln skali bru dtg..sy pun dah lame xcheck upt. Skali pelik kenapa muntah2 teruk sgt ni ttibe 🥵😅 bile bt test sndiri kt rumah +ve, jmpe doc bru scan tu yg tau brape mnggu dh..period xteratur ni problem sikit..kalau jenis xde alahan msti lg lmbt tahu 😂

5y ago

Yup betul. Bukan morning je, Sy kalau makan je mesti muntah²

Aah ..saya dulu minggu dekt2 4 weeks pregnant xlarat mual mual dan muntah2.. dalam seminggu mcm tu pergi cek positiv 4 weeks.. lepas 1 bulan cek lagi dah ada degupan baby.. sekrg dah 11weeks baru rasa okay sikit bertenanga tapi malas nak buat apa2..asyik baring je dan kadang2 muntah juga tapi sampai sekrg xblh bau apa apa masakan di dapur ...mmg mual

Saya Dari mula2 dpat tahu preegy sampai 25 weeks sya alahan.tapi saya xde monig sickness.saya evening sickness n night sickness.😂.yg tu lgi teruk dri morning sickness sis.seksa rasa. 5 bulan alahan,berat trun mendadak 15kg.masa tu 5 bulan lebih krus kering.sampai org xcaya saya preggy.sebab bdan n muka cengkung.

5y ago

Yaa sy kalau pagi just loya² tapi bila start makan tengahari, petang, malam tu habisssss semua keluar

Depend on individu. Ada orang morning sickness start awal, ada yang lambat, and ada yang langsung takde. Saya 9 weeks, just rasa loya je sikit sikit. Muntah 3-4 kali je, tu pun perut masuk angin sebab tak makan

Sy masuk 6weeks baru start morning sickness smpai 12weeks. Skrg dah masuk trimester 2, dah tak ada mual², pening tapi still boleh mual klu terhidu bau yg kuat. Makan pun masi pilih². Tak semua boleh masuk.

Sy start 6minggu smpai ke skrg 21minggu dah errr xkuat rasa... Nk baring smpai xlarat baring dah... Bgun nk sebok kan diri buat keje xleh jugak nk tumbang je rasa... Ermm

5y ago

Ha'ahh cepat je penat.. Tpi mls nk layan.. Klo dah mula baring, dduk ke mmg xkan bgun dah lagi malas klo camtu...pastu mlm rasa mcm nk penat sesak dada

Ikut bdan jugak sis.saya Masa anak 1st dulu alahan xde sampai la bersalin .preggy anak kdua skrg,alahan start 5 weeks sampai la Masok 5 bulan lbh baru alahan hilang

Saya start 6weeks until now dh 12 weeks... Last Thursday admit ward sbb kurang garam.. Asyik muntah jer huhuhu.. Kna drip.. Seksa 😢

5y ago

Tulah akk ni ya allah mmg rasa penat gile check hb ok bp ok penimg da

Saya xda lgsung morning sickness 😅 Alhamdulillah, time nk bersalin ja baru dlm 12jam sblm bersalin jd muntah2

5y ago

Alhamdulillah sis, untung sis tak merasa 😃