morning sickness

Hyee mommies.. sy mengalami morning sickness xkira pagi ptg mlm even sampai minum air suam pun xboleh masuk.. ? korang morning sickness kalau air suam xmasuk korang minum air apa ya? ? Ada petua tak.

33 Balas

pregrnt yg 1st dulu xboleh minum air lgsung...muntah balik...makan biskut je..lost 8kg..tiap minggu g klinik masuk air...segar 2 3 hari je...lembik semula...mmg bgantung air drip..gugur 22week..alhamdulillah prgnant kali ke2 ni xde alahan...byk brsabar ye sis..

Cuba je mana2 air sis.janjibdpt masuk tekak je.mcm saya ritu xboleh minum air suam masa pregnent anak 1st jd minumlaha air sirap oren hari2. Nk telan air suam mmg pelik jer rasa. Dh nama alahan sis.mkn je minum jer mana yg dpt diterima tekak.insyaallah xde pa2.

5y ago

Tq sis. Itu yg sy try skang sis 😭 sy pun minum sunquick oren tu

Sye pernah kena mcm ni masa trimester pertama, sye banyak minum air limau ice or lemon ice. Sekarang alhamdulillah boleh da minum air kosong tp tetap nak yg sejuk punya, kalau suam dia x lalu sangat kt tekak 😅

Saya sedang mengalami 😭😭😭😭 Saya minum air limau ais, sunquick orange je. Tapi selit sikit air kosong risau kencing manis lak. Saya paling teruk night sickness sampai pucat muka muntah2.. 😭😭

Sy makan buah-buahan je. Especially buah jambu batu. Di samping hilangkan rasa dahaga,dia akan maintain kan hb u. Ni saranan dari nurse kk. Tapi klau bleyh u minum la susu segar atau buat fresh jus sndiri.

sy perah lemon or limau nipis dlm air sejuk. air manis pun sy tak lalu nak minum. hopefully makin okay lah nanti. dlm tempoh 4minggu berat sy turun 5.5kg dah. semoga sama² dipermudahkan urusan ye sis.

Saya masih belum ada loya2 tapi alahan dgn ikan. Xleh tgok ikan xleh bau ikan xleh sebut ikan. Tulis xpe. 😅😂 klo tgok je rasa mual nk muntah gitew.. Dh berminggu mkn aym je. Smpai naik muak.. 😂

5y ago

Sama dengan saya sis. Semua makanan yg hanyir meloyakan. Saya suka makan ikan. Makan ayam hari² jemu jgk. Moga kita semua sama² kuat untuk melahirkan khalifah Allah 😘

Same la sy... Br 6w..alahan trok kali ni.. Air putih lgsg xleh mnum, sakit prt2 punye mntah lemah trs jd nya harap xlma mcm ni.. Azab sgt rse, tp tu la nikmat Allah utk kita kan

sy pn camtu jgk msa 1st trimester..nk minum air suam ckit pn rsa seksa..so sy minum air manis..minum sejuk2..krang ckit rsa loya..skrng dh msuk 2nd trimester dh back to normal..hehe

sy mse ank first dlu..sy ramas2 daun limau purut n cium..dlm kete pn sy koyakkn daun n tabur dlm kete..alhamdulillah..dk amal slalu mual n alahan tuu ilng..air masak pn leh mnm..