air kelapa

Hai ibu2...nk tya,msa mla mgandung bole ke mnum air klapa...sy dh 15mgu..ade org ckp bole,ade org ckp x bole...sbnrnye bole ke x ea?

38 Balas

Hurm..mcm sy ritu..awl.preggy tringin juge..tp ats nsht mak n mil..dh msuk kndungan 7bln br minum...wlaupn.slalu bg hint dkt husben nk.minum..tp sbb mak n mil kt kne sbr husben suh folo both mak nye pndangan.....nsht dorg pd sy suh jg bby btl2 klu syg bby xnk gugur..suh dgr ckp org lm2 nya nasihat... Tp papepn depend pd sis..klu sis rs bdn sis kuat..rahim sis kuat sis minum la😉✌... Sbb stiap org bdn dan penerimaan bdn ps sesuatu perkara adalah berbeza...t8 care sis😉✌

Boleh je.. Arwah nenek cakap lagi elok minum.. Sejak awal mengandung sampai la dkt nak bersalin sy minum air kelapa diap beki yg dalam tin buat stock harian.. Xpenah xminum..alhamdulillah xde ape.. Datah kencing manis semua xde massalah.. Anak pun sihat 3.45kg. Skang dah dkt 11 tahun pun usia die.. Mengandung anak kedua ni br 37 minggu.. Minum air kelapa je terberak berak.. Lain anak lain penerimaan die agaknya.. Ikut badan kt jugak..

ikut badan jugak... cuba sis try minum air kelapa yg campur ais tu sikit dan kurangkan manis... kalu takda pape, sis minum je la...sy kerap minum jugak di awal minggu ke-8 hingga sekarang... alhamdulillah ok...lg satu kalu tak silap minum air kelapa membantu menambah air ketuban dan juga bole buat kulit baby yg lahir nanti licin ..bersih... insha Allah

Sy awal2 pregnant minum je. Lepas dah pulun banyak tu baru tanya suami. Eh boleh ke? Dia pon taktau. Bila tanya orang tua2, ada yg tak bagi ada yg bagi esp during 1st trimester. Hahaha. 😂 Alhamdulillah semuanya baik2. Saran sy minum berpada2.

Saya pun teringin nak minum sangat2 dari awal mengandung hari tu..😅 tapi MIL x bagi..sebab air kelapakan neutralkan segala jenis ubat, penyakit dan vit dalam badan..so apa yang kita makan utk tambah keperluan bayi nnt semua wasted..jadi 💩

5y ago

Sama la ngan sy awal2 tau ngandung memang teringin sangat nk minum air kelapa... Tapi mil dan biras bgtau xboleh minum lagi.. dh 7 bulan baru boleh minum.. xsabar nk tunggu 7 bulan.. 😄😄

Sy xda plk pantang air kelapa.. siap mak galakkan minum.. dri awal preg hga 2nd trimester.. tiap kli suami Ambik kelapa Kita pon join skli..kdg hmpir hari2.. Lain org lain penerimaan

Dia ikot ketahanan badan. Sebab ada yg boleh. Ada yg x. Jd susah nk ckp boleh ke x. Takut jd apa2 nnti. Tp klu tekak teringin sgt. Sedut la skali 2. Buat lepas gian

5y ago

Tq sis😊

Ikot badan masing2 sis..ade setgah mummy awal2 pregy smpai ke brsalin mnum air kepala xde ape2 efek.. ade setengah body xberpe nk kuat boleh mnyebabkan kguguran..

5y ago

Hahahaa.. typo pulak..

sy minum dari awal kandungan lagi. doc n nurse cakap air kelapa okay, yg tak boleh minum air tebu. cuma jarakkan pengambilan, seminggu @ 2minggu skali camtu.

5y ago

Tq sis

Kalau sis jenis darah low blood pressure then maybe better elakkan..saya dulu pun macam tu, bila minum rasa pening. Kalau teringin sgt minum sikit je ok kot.

5y ago

Tq sis