air gula..

hai ibu2,nk tnya pengalaman..sye dh 26minggu..mngandung anak kedua...hari tu masa first trimester dh mnum air gula 1 kali..n result ok,,xde kncing manis..pastu hari tu nurse update kena mnum air gula kali kedua..knapa ye..dlu masa anak yg first mnum air gula skali je...mmg skang kena mnum 2 kali ke?

14 Balas

Slalunya 3bln dan repeat 7bln.. 2x minum. Saya pernah result 3bln tu ok. Tp ttp repeat masa 7bln.. Rasanya ikut doc kot. Tak semua org repeat maybe. Ni masa kandungan 2013. So mmg dah dr dulu ada yg dpt repeat2 mcm ni. Mungkin jugak sbb yg ada faktor risk. Next time, klu nurse suruh buat itu ini, doc nak ambik darah blk2 ke apa2 yg berkaitan diri kita, bykkan bertanya. Kita blh tanya, then mereka jwb. Kita diam, mereka2 pun diam. Klu kena sound, ye la ada jenis yg singa kan. Hehe.. diam jer. Bykkan bersabar, Allah suka. X mati kene marah pun kan. Itu klu saya. Telan jer. Hadap. Yg ptg sy tau, itu utk apa ini nak buat apa. Byk bertanya tak sesat jln. ☺️

Rasa nya klu berat okayy, tak naik mendadak, nurse takkan check lagi sekali.. Tp at least sekali tu wajib la.. Lebih dari tu, mgkn ada faktor risiko lain yg nurse nmpk boleh lead to diabetes..

dia ikut history. mcm sy pun minum 2x sbb dlm fmly ayah sy gdm. sy masa 1st tak sangkut. 2nd ni sangkut gdm. sedih btul. skrg gdm on diet. hujung2 pregnnt pulak daptnyaaaa

Sy alhmdulilah..masa awal pregnnt ajer minum..ini dah 37w x ada pula kena minum lg...msybe sbb berat bdn naik x byk..dlm sebulan i2 sy akn pstikn naik sekilo ajer...

biase kne minum bnyk kali tu ad msala hb ke berat naik bnyk ke . sbb kt situ ad pengiraan sis bpe2 je bole naik berat . jdi sbb tu kne minum lg air gula .

Parents sis ada kencing manis x? Sbb 1st trim sis dh minum kan.. Kalau xde, n sis pn xde kenaikan berat badan yg mendadak, supposedly minum sekali je..

Sama.. Pregnant anak ke dua, kena minum 2 kali sebab parents ada diabetes & berat naik masa pregnant, minum masa 20w & lagi sekali masa 28w nanti..

Alhamdulillah gula sy pun normal masa tri 1...tp doc kata sy kena minum kali ke 2 lg masa 24w sbb obesiti 😂

kemungkinan berat badan naik dari biasa.sy pun 26 minggu sebab berat badan naik kene minum air gula lagi

Kne tgk ade x ap2 mslah sis atau bby..Pastu klu umur lbh brapa ntah kena dua kli mnum..Ade.Dkt.Buku