Cuma bertanya

Hai ibu² semua,nak tanya ni ..saya ada kawan yg bakal melahirkan anak luar nikah ..dia belom nikah lagi ..so boleh ke dia buat surat beranak ?dia buat buku pink pon kat hospital swasta sebab kalau dia buat kat hoapital kerajaan,nurse akan mnta kad nikah atau sijil nikah ..

41 Balas

Buat buku pink kt klinik kerajaan.. in Sha Allah nurse tolong.. jgn rse takut malu.. kesihatan baby dan ibu lgi penting.. bila dh ade buku pink senang nk buat surat beranak nnti.. nurse akn tnye sikit psl kwn awak tu.. tpi yg lain jgn risau diorang x pilih bulu pun

laaa kenapa tak buka buku pink dekat klinik kerajaan, if nak bersalin kat hospital kerajaan memang kena ada buku pink dia, takde masalah pun buka buku pink di klinik kerajaan, bagitau je belum berkahwin, nurse akan bising kalau kerja tu susahkan dia je

4y ago

nak tanya. if kita dah preggy 22 weeks , tapi tak buat buku pink lagi cemana eh ? plan nak buat esok . kiranya nurse akan assume kita late jela kan ?

Buat je buku pink . Tebalkan muka sikit berkorban demi anak dalam perut . Tp mslh nanti sangkut lah kalau dia lahirkan baby kat gov . Sbb akan jadi kes jkm . InshaAllah dipermudahkan niat nak lahirkan and jaga baby tu yg penting 💪🏻💪🏻

Dari pengalaman kawan saya bole sis. Nak buat surat beranak baby tu nnt. Cuma maklumat bapa tu je yang xde dlm surat beranak. Dan ank tu nnt kena bin kan abdullah. Atau klau xnk letak abdullah bole letak Abdul rahman or rahmat.

Better buka buku kat klinik kerajaan, kalau dia bawah umur, nanti bersalin di hosp kerajaan, ada isu dengan Jabatan Kebajikan. Kemungkinan besar, baby akan diambil sb kes2 mcm ni xjelas kat pihak2 tertentu. Dah berapa bulan dah kawan tu?

4y ago

Inn sya allah, thank you

hai sis.. takda mslh kalau dia mngndung n blm nikah .. ckp sja ibu tunggal .. sgla urusan akan siap .. nti bila urus surat beranak anak , tk ada nama bapa .. nama anak kwn sis sja.. dan dbwh akn trtera nama kwn sis yg jd ibu tunggal..

Boleh sis tula sebaik2nye tok kemudahan sis dgn bby nnti sbb sy dulu ade kwn cm tu .. Semua dia urus sendiri tanpa lelaki yg dh mengandungkn dia tu .. Alhamdulillah allah permudahkan urusan ank tu

Tak pasti sis..preggy kali ni sy x buka buku pink coz check up dkt private hospital ada buku sendiri...tp Xpa lbh baik ke clinic kerajaan, sy sebab dh anak ke8 malas nak ke clinic kerajaan🙋🏻‍♀️

hi sis, boleh ja pegi kerajaan nnti depa akan tulis ibu tunggal, anak nnti akan bin abdullah, tiada bin, atau bin 99 nama Allah, sbb sya pun mcm kawan sis tp sya nikah la, btw boleh daftar klinik kerajaan

2y ago

Biasanya orang letak nama anak dia sambung terus nama bapa dia. Tiada bin/binti. Terpulang nak yg mana satu

boleh buat buku klinik d hsptl kerajaan dan kalo lahir d hsptl pun anak yg bakal lahir tu boleh juga dpt surat lahir tp ibu akan d kategorikan ibu tunggal dan anak bakal lahir akan d bg bin/binti Abdullah