Cucuk perancang depo

Hai ibu2 semua, sya nk tnya... Ada tk ibu2 yg merancang amek depo? Then bila dah amek depo, bila wktu brsama ibu2 akan double protection lg tak untk husband? Example mcm still pakai kondom walaupon dah cucuk depo, sbb risau husband trlajak ke dlm... ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy da pakai depo 1thn alhamdulillah msih sorg anak nya...๐Ÿ˜…๐Ÿ˜… rncng nk stop depo dlm bln 9 thn ni mcm tu. Sbb igt thn dpn nk ttc blek. Spnjng ccuk msa thn prtma ja buat dble protection suami penetrated kat luar. Tpi lps tu da mcm biasa. sbb nya sy xperiod spnjng ccuk. Brat naik laa..tpi tu laa..sape sruh xjga mkan n exercise. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ ni baru nk normal kn blek bmi n exercise. ikt atas bdan org la mcm mna penerimaan dia. ade org ccuk pon period msih mcm biasa xkcau hormon dia. ade org ccuk period xde lngsung smpai 2thun mcm tu. ade org skitยฒ je period nye. brat plak..ade org xkacau berat pon..ade org kcau berat..tpi atas diri laa..jga mkan. exercise selalu. โ˜บ๏ธ

Baca lagi
3mo ago

sya pon tk period lepas cucuk... sekali je period.. pastu tk period dah...

Sy masa on depo dulu x buat double protection pun. Period pun masa sepanjang on depo tu 2x je dtg. Then sy stop depo, lepas 5 bulan baru period. Bulan depan tu x period. Bulan lagi 1 cek sy pregnant. Sebelum tu sy pernah on loette, period dtg mcm biasa tp x pernah pregnant. Lepas stop, baru pregnant anak first. So bergantung pd org sbb ubat perancang ni cuma hormon je. Bukan 100% halang pregnancy. Ada org memang betol2 berkesan. Ada org x

Baca lagi

1... cucuk depo nie effect pd owg2...adw yg bdn dy blh trime...ade bdn xlh... depo akn kaco period...lpas tu selere mkn mbuak2...berat bdn naik kaw2..then nfsu nk bsame suami tu t xde...cucuk depo pon blh sgkot jgk...lbih baikk mrcang sndri...

3mo ago

tk boleh nk merancang sndiri... sbb dah ada kejadian... anak baru 5 bulan, sya dah sangkut... sbb sya subur sngt... awal memang nk rancang sndiri... sekali dah sangkut aritu, memang tk berani dah... after 5weeks sya miscarriage, lepas pantang miscarriage tu, abes pendarahn terus cucuk depo... sejak tu sya tkot nk biarkan husband lepas dlm, meski pon dah cucuk depo... tu yg nk tnya, kot ada yg trjadi mcm kes sya ke... ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Perancang ni berapa % je keberkesanan dia. Bukan cucuk terus kebal x pregnant. So mmg kena double protection

3mo ago

Aah betul. Nurse pun ada bgtau tp nurse sini suruh hold seminggu je lepas tu pesan kalau nak extra protection pakai kondom. ๐Ÿ˜‚

rancanglh cara apa pun masih ada jgk yg kes lekat.. jd pkailah kondom