Kerenah anak

Saya tak tahu nak luah kat siapa. Saya belum duk rumah sendiri lagi. Sekarang anak dah 9 bulan. Kadang sebulan duk rumah mertua, sebulan duk rumah mak ayah. Anak pulak jenis yang kuat ragamnya. Asyik nangis kalau ditinggal. Kena ada depan muka dia 24 jam. Pastu kalau saya tak tahan sangat, saya biar je dia nangis sampai dia penat. Baru saya bagi susu. Sebelum tu, dah pujuk dah, bagi makan, bagi susu, tukar pampers dia, urut² dia, tetap nangis jugak. Mak n mak mertua saya tak habis² cakap saya ni tak pandai jaga anak. Mental saya dibuatnya. Dah anak macam ni, apa yang saya boleh buat. Saya sabar je. Dah tak tahu nak buat apa dah. Anak terlalu takut dengan orang walaupun dengan atuk, nenek n pakcik makcik dia. Tolong bantu saya.

6 Balas

saya faham perasaan puan. puan penat. bukanya tak syg anak or tak hargai ank kita. cuma kadang2 tu kita pun manusia ada penat ada kecewa . puan penat sbb puan bukan nya tak cuba. bukanya puan tak jaga anak. puan pun tak ada pilihan sbb terpaksa tggl dgn ibu bapa lagi. dlm masa yg sama org sekeliling pun selalu nak menyalahkan seolah2 puan tak cuba buat yg terbaik. puan2 apa2 pun saya nak cakap puan memang ibu yg baik dan memanh ibu yg penyabar. puan kuat besar kan anak yang memang nak mengadap puan je 24j. manusia ni walau apa pun mesti nak merasa bebas even walau 1 min. saya faham lelah penat puan tu. tapi mungkin ni jalan takdir allah nak bagi ganjaran dekat puan. asbab puan berkorban sabar dgn anak sabar dgn ibu bapa dan kata2 org mungkin ganjaran allah tu jauh lebih besar dari penat lelah puan sekarang. teruskan semangat ya puan. inshallah Allah pasti bantu puan . moga puan suami dan anak2 ada rzeki satu masa nanti utk duduk rmh sendiri inshallah 🤍

mcm baby sulung sy umur 2 bulan.. kadang tngok dia dh lena tido.. pi mandi tu tiba2 dengar dia nangis .. nk makan lagi la susah.. sy pantang sendiri.. jaga ank pun sendiri.. suami keje 12 jam & 24 jam.. mmg masa kurang kt rumah.. tolong sikit2 je time dia free.. tapi time ank meragam nangis mmg sy dukung dia dodoi ckp elok2..pujuk bagai.. mmg menjadi.. sambil pujuk2 tu bawak round dlm rumah 😂

1y ago

Hebatnya mommy Wanny ni. Teruskan menjadi ibu yang baik

Ini sama peel dgn ank sy dari newborn lg, bukan sebab x dibiasakan dgn org sekeliling.. Mcm2 cara atuk nenek, makcik pakcik dia nk tackle.. Mmg x nak dgn orang.. Bertabah la sis, yg tak lalui tu mmg pnd cakap je.. Separation anxiety ni makin ank besar makin kurang.. Skrg dah 3 tahun elok je dh atuk nenek.. smp tak nak balik nk ikut mak sedara dia.. 😂

Mommy cuba biasakan dia dgn org. Mungkin bawa dia keluar jalan kat taman ke mall ke. Biasakan tengok org. Teruskan kuat ya Mommy. Anak kita ni terlalu bernilai tuk kita miliki dan perlu jaga sebaiknya biarpun ada kala kita penat dan stress. Minta sokongan suami k.

Bby mmg akn ada fasa separation anxiety. Normal klu usia 8-9 bulan dia tak nak pd org lain selain ibu bapa dia, sbb visual bby dh boleh kenal org. Klu bby tak dibiasakan dgn org2 keliling dari kecil, mmg itulah reaction dia. Menangis xsudah.

nanti makin besar dia okay la tu. sabar ye sis. lain anak lain dugaan nya.